Odoraș.

Odoraș.

Linex

Ce trebuie să faci dacă piciul tău are eritem de scutec

Ce trebuie să faci dacă piciul tău are eritem de scutec

Imaginea funduleţului roşu şi iritat al unui copil îi poate produce unui părinte un sentiment de vinovăţie, în special dacă bebeluşul plânge din cauza disconfortului.

Ce este eritemul de scutec?

Dermatita de scutec este caracterizată de urmatoarele: piele roşie şi sensibilă în zona scutecului: fese şi regiunea genitală; modificări ale dispoziţiei sugarului, mai ales în timpul schimbării scutecului. Dermatita de scutec poate apare atâta timp cât copilul poartă scutece, dar este mai frecventă în primele 15 luni de viaţă, mai ales între lunile 8 şi 10.

Cauzele apariţiei

În mare parte, ceea ce este numit eritem de scutec reprezintă o arsură cauzată de amoniacul produs atunci când urina intră în contact cu bacteriile din fecale. Erupţia roşie, neregulată, dureroasă de pe cea mai sensibilă parte a corpului bebeluşului este cauzată de un scutec umed, murdar sau de calitate proastă.

Dacă sugarul este alăptat, acesta poate face eritem de scutec ca reacţie la anumite alimente ingerate de mama, iar când sugarii încep să mănânce mâncare solidă, conţinutul scaunului lor se schimbă, crescând probabilitatea apariţiei dermatitei de scutec.

Şerveţelele umede, o nouă marcă de scutece, unele loţiuni sau un detergent de rufe folosit pentru spălarea scutecelor de pânza pot determina apariţia iritaţiei. Zona acoperită de scutec este în mod special vulnerabilă pentru că este caldă şi umedă, constituind un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor şi fungilor. Aceste dermatite în general debuteaza în pliurile pielii şi au aspectul unor mici puncte roşii.

Ce pot face?

•             Schimbă cât mai des scutecul copilului.

•             Curăţă cu grijă! Atunci când ştergi funduleţul de mizerie, fă-o cât mai blând cu putinţă. Umple un vaporizator cu apă călduţă şi câteva picături de ulei pentru copii. Pulverizează pe funduleţul copilului şi apoi şterge cu o cârpă curată.

•             Dacă foloseşti şeveţele pentru copii, caută să cumperi şerveţele umede pe care scrie ”sensitive”, care nu conţin alcool sau arome.

•             Dacă ştersul pare a fi prea dureros, clăteşte fundul copilului cu apă călduţă şi usucă prin tamponări cu o bucată de muselină. Nu folosi săpun pentru că acesta este iritant.

•             Dacă funduleţul bebeluşului este prea dureros pentru a-l usca cu prosopul după o baie sau după ce l-ai schimbat, foloseşte uscătorul de păr, setat pe cea mai joasă treaptă. Verifică constant pentru a nu fi prea fierbinte. Ţine uscătorul la cel puţin 20 cm distanţă de pielea copilului.

•             Cel mai bun tratament pentru eritemul de scutec este să laşi bebeluşul să stea fără scutec timp de 10-15 minute. Atât timp cât bebeluşul este fericit, poate rămâne pus pe burtă pe un prosop curat, sub care se află o folie impermeabilă. Cu cât stă mai mult fără scutec, cu atât mai bine.

•             Alege unguentul potrivit. Foloseşte o cremă sau un unguent care să conţină oxid de zinc, deoarece are proprietăţi antiseptice slabe şi formează o barieră între pielea bebeluşului tău şi umezeala care o irită. De fiecare dată când îi schimbi scutecul aplică câte puţină cremă protectoare, care să prevină aceste iritaţii.

Când chem doctorul?

Există foarte mari şanse ca iritaţia pe care o prezintă copilul tău să dispară destul de repede folosind unul sau mai multe sfaturi primite aici. Dar dacă eritemul de scutec nu dispare complet în trei sau patru zile, fă o vizită medicului tău!

Foto: copiisimamici.ro

Share:

Articole recomandate