Acerumen

Are nevoie de tratament copilul care tresare? Răspunsul pediatrului Evghenii Komarovskii

Are nevoie de tratament copilul care tresare? Răspunsul pediatrului Evghenii Komarovskii

Un cuplu care a adus pe lume primul copil s-a adresat la renumitul pediatru ucrainean, Evghenii Komarovskii, menționând că copilul lor tresărea în somn și medicii i-au prescris un tratament complex fără a stabili de facto un diagnostic.  În context medicul a analizat acest caz și a venit cu câteva recomandări.

Cuplul a descris că în a doua zi de la naștere medicul pediatru a observat că bebelușul lor a tresărit o dată în somn. Pediatrul a dezbrăcat și îmbrăcat copilul, după care acesta a mai tresărit o dată. Nicio altă problemă fizică nu a fost descoperită. Atunci medicul a stabilit ca micuțul să fie monitorizat cu aparatele timp de 23 de ore. În această perioadă copilul a avut un singur episod de crampe care au durat 4 secunde. Alte teste făcute nu au arătat absolut nicio dereglare.

Următoarele zile la fel nu au arătat alte episoade de crampe și atunci mama cu copilul au fost externați fiind monitorizați de neurolog. Însă copilului i-a fost prescris fenobarbital, un medicament antiepileptic care face parte din grupul barbituricelor. În doze mici produce sedare (efect de calmare, de reducere a excitaţiei). În context părinții au cerut părerea lui Evghenii Komarovskii.

Medicul a analizat cele scrise de părinți și a spus că cele relatate îl nedumeresc. Dacă medicii așa ar reacționa la fiecare tresărit al copilului, atunci nu ar ajunge fenobarbital pentru toți. Pediatrul subliniază că dacă ar fi vorba despre copilul său, atunci el ar alege tactica așteptării, adică să urmărească starea de sănătate a copilului și atât. Totodată, medicul a mai spus că ar renunța să-i dea fenobarbital, dar aceasta nu trebuie făcut brusc ci reducând doza timp de 10-12 zile.

 

Sursa: komarovskiy.net;

Adaugă comentariu