Odoraș.

Odoraș.

Linex

Evghenii Komarovskii, despre alăptarea cu formulă a bebelușului și cum să nu adauge prea mult

Evghenii Komarovskii, despre alăptarea cu formulă a bebelușului și cum să nu adauge prea mult

Renumitul pediatru susține că alimentația cu formulă a copiilor nu este o raritate în zilele noastre, însă subliniază că o alimentația mai bună decât laptele matern nu a fost încă inventată de nicio tehnologie. Totuși, sunt cazuri când mama nu poate alăpta, fie este bolnavă și necesită tratament cu preparate puternice, fie nu are destul lapte sau chiar deloc. În astfel de situații se recurge la amestecurile din comerț, dar strict conform indicațiilor pediatrului. În articolul nostru găsiți câteva aspecte privind hrana cu formulă la care s-a referit și pediatrul Komarovskii, dar și câteva sfaturi de la acesta.

Medicul accentuează faptul că hrănirea artificială se face strict cu formule adaptate, ci nu cu lapte de vacă sau de capră. Potrivit lui, 30 de ani în urmă copiii care nu puteau fi alăptați natural aveau multe probleme și nu avea alternativă. Iar acum este o adevărată barbarie să-i oferi bebelușului lapte de capră sau de vacă. Komarovskii afirmă că laptele de vacă ar trebui introdus în alimentația copilului abia după un an, dar foarte limitat, ci abia după 3 ani i se poate oferi fără probleme.

Nu ascultați de mamele și bunicile voastre care spun că au crescut câte 7 sau 10 copii dându-le lapte de vacă!”, a spus medicul. Laptele de animale conține foarte mult calciu și fosfor, cu mult mai mult decât rinichii unui bebeluș pot elimina din organism.

Komarovskii mai spune că dacă piciul hrănit cu formulă adaugă bine în greutate, iar aceștia de obicei adaugă chiar mai bine decât cei alăptați natural, atunci până la vârsta de 6 luni el nu are nevoie de nimic suplimentar. Abia după 6 luni medicul recomandă ca micuțul să fie trecut la diversificare. Dar ce e diferit de multe alte păreri, pediatrul spune că aceasta nu trebuie începută cu legume și fructe, ci cu chefir și terciuri, iar fructele și legumele să i se dea copilului când are dințișori, semn că el este pregătit pentru mâncarea solidă.

Însă cea mai frecventă problemă a picilor hrăniți artificial este adăugarea excesivă în greutate. Potrivit pediatrului, un copil hrănit cu biberonul simte mai târziu că e sătul deoarece formula din sticluță se suge mai ușor decât laptele matern din sân, iar copilul înghite de obicei cu 20-30 ml mai mult decât norma. Dacă la următorul control pediatric medicul constată că piciul are greutate mai mare, mama poate ulterior să facă amestecul mai diluat, adică să pună mai puțin praf în sticluță decât norma recomandată.

Câteva sfaturi pentru a evita apariția problemelor din cauza alimentației cu formulă:

1. Hrăniți copilul cu un biberon care are găurica mai îngustă. Astfel el va depune mai mult efort pentru a suge și va simți când este cu adevărat sătul, nu va adăuga prea mult în greutate și vor fi evitate problemele ce apar din cauza greutății excesive.

2. Alegeți formula pe care este indicat „adaptată”. Însă dacă micuțul este predispus spre alergii, atunci alegeți formula „hipoalergenică”. E mai scumpă, dar mai bine dați acum mai mulți bani decât să tratați mai târziu problemele apărute din cauza alergiilor.

3. Dacă familia are posibilitatea să recurgă la serviciile unei femei care le poate alăpta copilul, să o facă neapărat. Dar mai întâi să se asigure că ea are grijă de igienă, nu fumează, nu consumă alcool sau preparate medicamentoase, droguri etc.

4. Doar părinții pot decide când e cazul să se renunțe la biberon. Dar în acest caz medicul Komarovskii e de aceeași părere ca și în cazul alăptării – după un an copilul nu mai are nevoie de ea. Alimentația lui trebuie să fie completă, să conțină și carne, și legume, și fructe, și cereale.

5. Copiii hrăniți artificial nu au nevoie suplimentar de vitamina D pentru profilaxia rahitismului, căci aceasta se conține în formule deja.

6. În alimentația artificială se recomandă hrănirea pe ore. În opinia medicului, optimal este ca micuțul să fie hrănit o dată la 3-3,5 ore. Însă nu e neapărat să-l treziți pentru a-l hrăni ca să nu ajungeți să-i dați prea multă mâncare.

 

Sursa: o-krohe.ru

Share:

Articole recomandate