Odoraș.

Odoraș.

Linex

Cele mai comune cauze pentru durerile de stomac la bebeluși

Cele mai comune cauze pentru durerile de stomac la bebeluși

Părinții se simt cei mai neputincioși oameni de pe pământ în momentul în care bebelușii lor sunt bolnavi. Nimic nu-i dă mai tare peste cap decât o problemă medicală a copiilor, iar unele dintre cele mai des întâlnite sunt cele legate de stomac.

Iată cele mai comune probleme de sănătate legate de stomac, la bebeluși și ce ar trebui să faci pentru a le remedia, potrivit specialiștilor pediatri de la parents.com.

1. Vărsături

Ce vezi: jeturi de vomă peste tot.

Diagnostic: Reflux gastroesofagian.

Imaginează-ți burtica bebelușului tău ca pe un balon închis cu ajutorul unui mușchi, astfel încât mâncarea și conținutul stomacului să nu iasă. Nu întotdeauna acest mușchi este puternic și chiar și o simplă bulă de gaz poate genera vomă.

Tratament: Dacă în ciuda vărsăturilor bebelușul continuă să mănânce și să bea, boala va trece de la sine în următoarele 6-9 luni. În același timp, bebelușul trebuie hrănit și hidratat corespunzător. De asemenea, pentru a preîntâmpina vărsăturile, ține bebelușul ridicat după ce a mâncat și ajută-l să eructeze, ca să elimine gazele din burtică. Însă dacă bebelușul are o stare generală proastă, nu ia în greutate și dă semne de durere, cere imediat sfatul medicului pediatru.

2. Scaun cu sânge

Ce vezi: urme de sânge în scutecul bebelușului.

Diagnostic: Constipație.

Când vezi în scutec urme de sânge, cel mai probabil, pielea sensibilă din jurul anusului a cedat și a crăpat. Asta înseamnă, cel mai probabil, constipație. Sângerările se vor opri de la sine, dacă problema cu constipația se rezolvă. Cere de urgență sfatul medicului dacă scaunul bebelușului conține mai mult sânge sau mucus. Pentru a-ți da seama dacă micuțul tău este sau nu constipat, urmărește-i “programul”. Dacă, să zicem, are de obicei un scaun pe zi, ar trebui să începi să-ți faci probleme dacă au trecut trei-patru zile de când a eliminat ultimul scaun.

Tratament: Aplică o cremă emolientă pentru bebeluși în jurul anusului bebelușului după fiecare schimbare de scutec. Principalul “tratament” al constipației este alimentația corespunzătoare. Dacă bebelușul este mai mic de 4 luni, cere sfatul medicului. Dacă bebelușul tău a trecut deja pe alimentație solidă, dă-i fructe și legume bogate în fibre. Dacă problema nu s-a rezolvat în două zile, cere sfatul medicului.

3. Gaze

Ce vezi: copilul are grimase, este agitat și trage vânturi mirositoare.

Diagnostic: Gaze.

Gazele sunt gaze și nu prea ai multe de făcut în cazul lor. Dacă bebelușul mănâncă și se dezvoltă normal, nu trebuie să-ți faci griji.

Tratament: Chiar și alimentele sănătoase pot produce gaze copilului. Dacă alăptezi, evită broccoli, varză, usturoi, ceapă. Dacă bebelușul este hrănit la biberon, ține recipientul drept pentru ca bulele formate în timpul amestecării formulei să se “liniștească”. Iar atunci când bebelușul are gaze, freacă-i burtica încet, cu mișcări circulare, pentru a-l ajuta să elibereze aerul.

4. Voma

Ce vezi: copilul vomită imediat după ce mănâncă.

Diagnostic: Intoxicație alimentară.

Copiii pot vomita și din cauze care n-au legătură cu problemele medicale (au mâncat prea mult, au rău de mașină etc.). Însă când este vorba despre toxiinfecție alimentară, toxinele produse de bacteriile cu care au fost infestate alimentele reacționează imediat, dând stări de vomă, grețuri, vomă și diaree (de obicei în mai puțin de 6 ore de la ingerarea alimentelor contaminate). Alimentele care pot fi contaminate ușor sunt lactatele, carnea, ouăle și orezul.

Tratament: Din fericire, starea de vomă durează aproximativ 48 de ore și boala poate fi tratată acasă. Atât timp cât copilul este hidratat, și dacă nu apar și alte simptome, starea lui de sănătate nu este în pericol. Doar că se simte foarte rău. Însă dacă deshidratarea este puternică, dacă copilul nu poate bea sau mânca nimic, dacă are scaune diareice sau însoțite de sânge, trebuie mers de urgență de medic.

5. Diaree verde

Ce vezi: copilul are diaree de culoare verde, urât mirositoare.

Diagnostic: rotavirus.

Sezonul propice este noiembrie-aprilie. Dacă bebelușul are dintr-o dată scaune moi, foarte dese, de culoare verde, urât mirositoare, sunt șanse mari să fie vorba despre o infecție cu rotavirus, mai ales dacă sunt și alte simptome precum febra, voma, dureri abdominale.

Tratament: Cere sfatul medicului. Este posibil ca starea de deshidratare să fie avansată și să fie nevoie de spitalizare. Boala se ține sub control cu o hidratare corespunzătoare și uneori e nevoie de perfuzii.

6. Nu mănâncă

Ce vezi: copilul nu mănâncă și are o iritație pe piele, asemănătoare glaspapirului.

Diagnostic: infecție cu streptococ.

Poți lua în calcul această infecție, mai ales dacă cel mic are în jur de 2-3 ani. Dacă este mai mic, infecția este mai puțin probabilă, însă nu imposibilă. În orice caz, cere sfatul medicului pentru orice suspiciune.

Tratament: Medicul va cere o analiză a gâtului pentru a fi sigur dacă este sau nu vorba despre un streptococ. Dacă răspunsul este pozitiv, va fi nevoie de antibiotice.

7. Apendicita

Nu ignora simptomele. Dacă cel mic are dureri mari și inexplicabile de burtă, cere imediat sfatul medicului. Apendicita este foarte greu de diagnosticat, mai ales că cei mici nu manifestă aceleași simptome ca adulții (febră, lipsa apetitului, dureri în partea dreaptă). Sunt cazuri extrem de rare (unu-doi copii din 10.000 în vârsta de sub 4 ani pot face apendicita). Dacă ai suspiciuni, poți cere medicului câteva seturi de analize pentru a depista boala, poate chiar o ecografie abdominală. Dacă apendicele “explodează” se poate genera în organism o infecție puternică, ce pune în pericol viața.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Share:

Articole recomandate