Acerumen

Nu mai sărutați bebelușii pe gură! Cât de periculos este virusul herpetic

Nu mai sărutați bebelușii pe gură! Cât de periculos este virusul herpetic

Oamenii de ştiinţă au arătat că în timpul unui sărut pe gură de 10 secunde se face un transfer de până la 80 de milioane de bacterii către cealaltă persoană. Desigur, nimeni nu sărută un copil atât de mult timp, dar pentru bacterii este suficient ca să treacă în organismul copilului mic.

Sistemul imunitar al unui bebeluş nu este încă pe deplin matur – nivelul de anticorpi dobândiţi în uter scade încet, iar el încă nu şi-a dezvoltat propriul mecanism de apărare, aşa cum funcţionează la copiii mai mari şi la adulţi. Prin urmare, chiar şi un sărut inofensiv poate afecta un nou-născut, mai ales atunci când aveţi o rană deschisă, cum ar fi herpesul. În cazul nou-născuților, virusul herpetic cauzează infecții grave la nivelul creierului, plămânilor, ficatului, precum și ulcerații ale pielii și ale ochilor. 

Doctorul Jon Abramson, director al Departamentului de Pediatrie din cadrul Universității de Medicină din SUA, susține că virusul herpetic în cazul unui nou-născut constituie o infecție periculoasă de care majoritatea părinților nici nu sunt conștienți. Virusul poate fi transmis în orice moment prin contact apropiat cu secrețiile salivare sau genitale ale unei persoane. Singurul specialist în măsură să identifice afecțiunea este un medic pediatru specializat în boli infecțioase.

Aproximativ 1500-2200 copii cu vârsta sub o lună contactează herpes în fiecare an în SUA și în lipsa unui tratament adecvat virusul devine fatal într-un procent de până la 85% din cazuri. Nou-născuții necesită spitalizare pentru administrarea medicației antivirale timp de 21 zile, chiar și cu acest tratament unii nou-născuți pot suferi leziuni cerebrale sau chiar deces.

La nou-născuți infecția cu virusul herpetic are tendința de a se dezvolta în primele săptămâni de viață, iar bebelușul este infectat la trecerea prin cervix; virusul atacă ficatul, plămânii și sistemul nervos central, pielea, ochii și gura. Poate cauza și encefalită caracterizată prin simptome precum febră, durere de cap, irascibilitate și confuzie, uneori și convulsii.

Infecțiile grave cu virusul herpetic la bebeluși vor necesita spitalizare și îngrijire intensivă. Infecțiile superficiale la nivelul gurii pot fi tratate acasă și dispar de la sine. Important este ca leziunile să nu fie scărpinate sau lezate și să fie evitate alimentele și băuturile care pot irita zona respectivă. De asemenea, este important să se mențină o hidratare sporită a corpului.

De asemenea, este important să urmărești faptul dacă cel mic dezvoltă o iritație, febră, erupție la nivelul pleoapelor sau ochilor în prima lună de viață și să apelezi de urgență la medic. Pentru confirmarea diagnosticului de virus herpetic are loc o examinare vizuală a ulcerațiilor, dar există posibilitatea de a efectua teste de laborator (de obicei implică prelevarea unor mostre de sânge). Pot fi necesare în cazul unei infecții la nivelul creierului o encefalogramă sau alte studii imagistice, precum și puncție lombară. Se urmărește identificarea unei infecții la nivelul creierului, plămânilor sau altor organe.

Din punctul de vedere al tratamentului, se instituie de obicei o medicație de tip antiviral, mai ales în cazul copiilor cu infecții grave sau localizate în creier sau ale căror sisteme imunitare sunt slăbite (au HIV sau chimioterapie). Deși medicația poate fi administrată în mod continuu pentru a preveni reapariția, nu se cunoaște eficacitatea unei terapii pe termen lung la copii. În ceea ce privește prognosticul afecțiunii la nou-născuți, afecțiunea poate fi fatală, chiar dacă este administrat tratamentul corect.

Sursa: qbebe.ro; totuldespremame.ro

Adaugă comentariu