De ce este bine pentru un copil să trăiască la curte. Cele mai importante motive, explicate de psiholog
- 2022-04-18
- 893
Joaca liberă alături de prietenii din vecini, aerul curat respirat, activitățile în curte sunt câteva dintre avantajele pe care le are un copil care locuiește la casă. Pentru familiile cu copii mici interesate de un stil de viață sănătos, mutarea într-o căsuță care are curte poate fi punctul ideal de pornire, scrie totuldespremame.ro
Mulți dintre noi aveam amintirea propriei copilării cu vecinul care bătea în țeavă când era joaca sau petrecerea în toi, cu mersul pe vârfuri și TV-ul cu sonor redus, cu joaca în spatele blocului, printre betoane, și campionatele de gimnastică/ fotbal la bara de bătut covoare. Norocoșii cu bunici la țară își amintesc și vacanțele cu dulcele gust al libertății, cu alergat și explorat pe afară de dimineața și până seara, cu jocurile și jucăriile improvizate, cu prieteniile legate cu copiii din vecini. Aflați acum în postura de părinți/ viitori părinți, ne dorim ca și copiii noștri să de bucure de farmecul copilăriei neîngrădite, mai ales că sedentarismul și obsesia pentru ecrane sunt marile probleme ale vremurilor pe care le trăim. Viața la curte poate fi un prin pas spre acea copilărie.
„Ne dorim copii sănătoși emoțional și fizic, motiv pentru care nu trebuie să ignorăm importanța timpului petrecut în aer liber, mai ales acum când mare parte din timpul lor este dedicat dispozitivelor electronice. Încurajarea lor în această direcție include o excursie în natură, o plimbare în parc, dar în egală măsură, simplul fapt de a putea ieși din casă și a petrece timp într-o curte, în soare, la aer, are numeroase beneficii”, spune psihologul Iulia Barca.
Vacanța la bunici, la noi acasă
Pentru un copil preșcolar, un spațiu liber în care să alerge, cu un leagăn, un tobogan sau o trambulină, sunt mai importante decât orice parc de distracții. Din vară până în iarna, un copil își găsește mereu la curte ”de lucru”: bălăceala într-o piscinuță gonflabilă, fotbal sau baschet, șotronul, strânsul frunzelor, bulgăritul, construirea unui om de zăpadă- toate sunt literalmente la un pas de casă. Iar dacă micuțul. micuța are norocul de a trăi într-o comunitate cu mulți copii, distracția e fără limite.
„Dacă avem șansa de a locui la casă, vorbim despre o curte în care putem cultiva flori, respectiv o activitate în care îi putem implica și pe cei mici, oferidu-le responsabilități potrivite vârstei lor privind îngrijirea plantelor. Curtea este un spațiu în care se pot juca, pe care îl pot explora, în care pot consuma energie cu un animăluț de companie, dacă avem. Până la urmă, tradiția vacanțelor la bunici aducea acest avantaj pe care viața la bloc nu îl are: posibilitatea de a ne juca într-un spațiu deschis și de a petrece mai mult timp afară, nu în casă”, mai spune psihologul.
Casa ta în mijlocul naturii
Tot ea precizează că încurajarea timpului petrecut în afara casei duce la dezvoltarea unei atitudini sănătoase din partea copiilor privind menținerea unui stil de viață energic. Mai mult, ”joaca în aer liber îmbunătățește abilitățile motorii la copii, crește forța musculaturii, scade indicele de masă corporală, în egală măsură contribuind la dezvoltarea comportamentelor sociale și a vieții emoționale”.
Nu doar ceea ce se întâmplă în propria curte influențează buna dezvoltare a copiilor. Cum ar fi ca și atunci când ies pe poartă să se afle într-un mediu sigur, locuit de familii cu valori și educație similare, amenajat cu bun gust și cu pădurea la o aruncare de băț?