Totul despre botulism, de care se poate îmbolnăvi un bebeluș căruia i se dă mierea de albine
- 2018-08-17
- 5674
Una dintre bolile extrem de periculoase provocate de mâncare este botulismul . Poate duce la paralizie şi este ameninţătoare de viaţă, dar e destul de rară, arată webmd.com. Botulismul are legătură de obicei cu conservarea fructelor şi legumelor acasă. Se poate întâmpla şi în cazul conservelor produse industrial, dar nu prea apare în ziua de azi. Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C Botulinum). Eliberează o neurotoxină care este o otravă ce atacă sistemul nervos.
Simptomele botulismului:
Oricare ar fi calea de infectare, simptomele sunt de obicei aceleaşi. Primul semn este de slăbiciune de ambele părţi ale feţei, coboară apoi la gât şi în restul corpului.
Vedere dublă sau înceţoşată
Pleoape căzute
Dificultăţi de înghiţire
Limbaj încetinit
Dificultăţi de respiraţie
Alte simptome ce pot însoţi botulismul sunt: vărsăturile, dureri de burtă, diareea. Mai târziu apar dificultăţile la urinare sau constipaţia severă. Fără tratament, boala conduce la paralizie a membrelor şi a muşchilor respiratori.
Copiii cu botulism pot prezenta următoarele simptome:
Letargie
Hipotonie musculară a capului şi gâtului ce progresează în restul corpului
Lipsa poftei de mâncare
Salivare
Plânset slab
Botulismul din mâncare apare de obicei între 18 şi 36 de ore de la ingerarea bacteriei, deşi se poate manifesta şi după 6 ore. Uneori, botulismul nu se declanşează decât la 10 zile după expunere. La bebeluşi manifestările pot întârzia până la 14 zile. Bebeluşul e letargic, nu are poftă de mâncare şi este constipat.
Tratamentul pentru botulism
Medicul vă va interna în spital şi poate încerca vreo câteva tratamente. Ele includ:
Anti-toxine. Principalul tratament pentru botulism este medicaţia anti-toxine, ea interferează cu toxinele din sânge.
Antibiotice. Uneori acestea funcţionează dacă poarta de intrare a infecţiei a fost o rană.
Asistenţă respiratorie. Dacă botulismul v-a afectat muşchii respiratori, veţi fi conectat la un aparat care vă ajută să respiraţi.
Terapia. Veţi avea nevoie de terapie care să vă ajute să vorbiţi, să înghiţiti.
Cum poți preveni botulismul?
Dacă pregătiţi conserve acasă, asiguraţi-vă că recipientele şi mâinile sunt cât se poate de curate. Aveţi grijă cum şi unde depozitaţi conservele pentru a nu contamina mâncarea. Toxina botulinică moare la temperaturi înalte, aşa că puteţi fierbe 10 minute mâncarea conservată pentru a ucide bacteria. La fel, şi congelarea previne infectarea cu această bacterie.
Iată câteva indicii despre conservele infestate cu această bacterie:
Conserva s-a umflat
Conţinutul are spumă sau lichid când deschideţi conserva
Miroase neobişnuit
Dacă o conservă are capacul umflat nu o deschideţi, aruncaţi-o la gunoi, iar dacă nu miroase bine, nu o gustaţi.
Reţineţi!
Nu daţi miere sau sirop de porumb copiilor sub 1 an!
Sursa: totuldespremame.ro; deti-i-dom.ru