Medic obstetrician-ginecolog despre rolul bacteriilor vaginale în imunizarea nou-născuților
- 2020-11-04
- 5363
În disputa dintre nașterea naturală versus nașterea prin cezariană, unul dintre punctele atinse este imunizarea nou-născuților, realizată prin intermediul florei bacteriene vaginale.
În cazul copiilor născuți prin cezariană, aceștia nu trec prin acest mediu cu bacterii benefice, iar anumite studii au arătat că ulterior vor fi mai sensibili din punct de vedere imunitar, menționează medicul Primar Obstetrică Ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu.
Imediat după naștere, corpul nou-născutului intră în contact cu germeni din aer și de pe suprafețele pe care le atinge. În cazul copiilor născuți pe cale naturală, înainte de a lua contact cu aerul, pielea acestora se colonizează cu bacterii provenite din flora vaginală a mamei, flora cu un rol extrem de important în imunizare.
De multe ori, aceste bacterii intră și în cavitatea nazală și cavitatea bucală a copiilor și sunt înghițite, ajungând astfel și în sistemul digestiv, unde pun bazele florei digestive.
Datele au arătat până în prezent că mulți dintre copiii născuți prin cezariană au un risc mai crescut de a dezvolta alergii, astm, diabet și obezitate, în special în primii ani de viață. Fiindcă numărul de astfel de nașteri crește de la an la an, ajungând astăzi la 1 din 3 în Statele Unite ale Americii, cercetătorii încearcă să găsească soluții pentru a ajuta artificial imunizarea copiilor.
Un mic studiu realizat în Puerto Rico, pe 18 copii, susține posibilitatea de a coloniza pielea nou-născuților manual, cu secreții vaginale prelevate de la mama lor. Dintre cei 18 copii monitorizați, 7 copii s-au născut pe cale naturală, iar 11 prin cezariană.
Dintre aceștia, 4 au fost tamponați cu fluide din vaginul mamei, în primele 2 minute după naștere. În următoarea lună, toți copiii au fost monitorizați pentru a putea realiza comparații între flora microbiană dezvoltată de fiecare. În cazul copiilor născuți prin cezariană fără a se fi intervenit cu secreții, bacteriile transportate erau provenite din mediul exterior, în care au intrat imediat după naștere. În cazul celorlalți copii, tamponați imediat după naștere cu secreție bogată în flora naturală vaginală, situația lor era similară cu a celor născuți pe cale naturală.
Ca și în cazul femeilor, unde flora vaginală bogată în lactobacili are rolul de a proteja vaginul de bacteriile provenite din exterior, așa și în cazul copiilor, reprezintă o primă barieră de apărare. Deși studiul este unul preliminar, deschide calea studiului în detaliu a importanței imunizării copiilor încă din momentul nașterii, la fel cum este privită alăptarea, ca fiind esențială pentru structurarea unui echilibru imunitar prețios pentru întreaga viață.
Sursa: doc.ro, foto simbol: nastenatural.ro