14 activităţi pentru 14 zile de vacanţă
- 2016-12-26
- 5262
A sosit vacanţa de iarnă, iar timpul de afară nu pare să fie prietenos copiilor, de vreme ce mult aşteptata zăpadă întârzie să apară. Astfel, săniuşul, bulgăreala, omuleţii de zăpadă şi alte mici plăceri aşteptate de copii sunt imposibil de realizat... deocamdată. Ne-am gândit ca, până apare primul troian de zăpadă, să vă propunem 14 activităţi bune de realizat în casă, pentru cele 14 zile de vacanţă.
- Declaraţi una din zilele săptămânii drept una specială: Ziua Popcornul, Ziua Plăcintelor, Ziua Ceaiului cu Ghimbir, Ziua literei M şi practicaţi activităţi legate de denumirea zilei – coaceţi plăcinte, faceţi popcorn, sau căutaţi toată ziua cuvinte cu litera aleasă.
- Realizaţi împreună un jurnal de vacanţă în formă de babă de zăpadă, brăduţ sau orice altceva în stilul săbătorilor de iarnă. Cum? Tăiaţi paginile în formă de babă de zăpadă şi capsaţi-le, apoi dați-i copilului să-şi noteze sau să deseneze tot ce crede că e reprezentativ în vacanţa sa.
- Faceţi o capsulă a timpului. Luaţi o cutie, în care copilul trebuie să-şi pună o fotografie, o jucărie, o carte sau orice alt lucru care i-ar aminti de această perioadă. Sigilaţi cutia şi puneţi-o la păstrare pentru a o putea deschide peste ani.
- Spuneți cel puţin cinci lucruri care s-au întâmplat în anul care trece şi pentru care simţiţi recunoştinţă.
- Fiecare membru al familiei trebuie să se gândească la câte o dorinţă pentru anul care vine. Scrieţi dorinţa pe un ornament sau pe o jucărie şi agăţaţi-o de brad. Sau puteți scrie dorințele pe bileţele, pe care să le puneţi într-un borcan, pe care apoi să îl lăsaţi sub brad.
- Daţi o petrecere pe tema iernii la voi acasă. Invitaţi într-o după-amiază câţiva colegi şi prieteni, la o petrecere de vacanţă ce va avea loc în camera copilului. Propune-le copiilor jocuri de cunoaştere şi inteligenţă, jocuri de grup şi concursuri. Distracţia va fi garantată.
- Înregistraţi-vă cântând colinde sau melodii de Crăciun, apoi ascultaţi cum se aude.
- Jucaţi-vă în „Goana după comori” din interiorul casei.
- Visaţi cu ochii deschişi. Ce v-ar plăcea să deveniţi peste câţiva ani? Unde? Cu cine? În ce oraş aţi dori să vă aflaţi? De ce? Vorbeşte-i copului despre visele pe care tu le aveai la vârsta lui, ce meserie ţi-ar fi plăcut să practici, unde ţi-ar plăcea să ajungi etc. Astfel, îl vei provoca pe cel mic să gândească şi să-şi planifice următorii ani, chiar dacă e vorba doar de idei imaginare. În acest mod vei cunoaşte şi alte faţete ale gândirii copilului tău, de care probabil nici nu ai ştiut.
- Faceţi jocuri de cuvinte.
- Gătiţi împreună felul de mâncare sau desertul preferat al copilului.
- Creaţi fulgi din diverse materiale: aţă, lână, beţe, beţişoare cosmetice, vată, metal, mărgele etc. Înfrumuseţaţi geamurile cu ornamente decupate din hârtie albă.
- Vizionaţi un film pe tema sărbătorilor de iarnă. Alege filme care să promoveze valorile sau comediile pentru copii. Veţi petrece câteva ore în faţa ecranului, simţindu-vă bine împreună.
- Gândiţi-vă la lucrurile pe care aţi dorit mereu să le faceţi, dar nu aţi avut suficient timp. Fie că implică întreaga familie, fie că te implica doar pe tine şi pe copil, le puteţi trece pe lista pentru momentele în care nu veţi avea nimic interesant de făcut.
Unele activităţi nu vor dura mai mult de 15 - 20 minute. Altele însă se pot desfăşura toată ziua. Important este să fii alături de copil atunci când începeţi activităţile, iar la un moment dat poți să îl laşi pe cel mic să se descurce singur, cu condiţia că îl verificaţi periodic, admirând lucrările sau comportamentul lui.
Foto: copilul.ro