5 MITURI despre alimentația copiilor
- 2016-02-16
- 8015
În jurul alimentației copiilor circulă numeroase mituri, iar majoritatea dintre acestea au fost dărâmate de către specialiștii în nutriție.
1.Laptele de vacă este bun pentru copii? - Laptele de vacă diferă de cel matern printr-un conţinut mult prea ridicat de proteine, sodiu, calciu şi conţine, de asemenea, o cantitate insuficientă de acizi graşi polinesaturaţi esenţiali (importante pentru dezvoltarea creierului şi vederii, fier, iod, zinc, cupru, vitamina C şi vitamina E). Acesta este unul dintre motivele pentru care medicii pediatri argumentează că laptele de vacă nu are ce să caute în alimentația copilului înaintea vârstei de 3 ani. Riscurile de înlocui precoce laptele de mamă sau laptele formule cu lapte de vacă se „văd“ pe termen lung, nu în primii ani. Consecinţele sunt alergiile, tulburări ale tranzitului intestinal (constipaţie, diaree), boli inflamatorii intestinale, afecţiuni renale, obezitate.
2.Sucul natural este o băutură sănătoasă pentru copii – fără îndoială că sucul natural este mai bun decât cel acidulat, însă acest lucru nu îl face totuși sănătos și benefic pentru copii. Sucul natural conține foarte multă fructoză care poate duce la acumularea de kilograme. Când micuțul bea un pahar de suc va pierde pofta de mâncare pentru un alt aliment, iar zahărul din suc îi va da senzația de sațietate. Dă-i mai bine un fruct întreg, căci acesta conține fibre și alte componente importante, care sunt pierdute atunci când acesta este stors.
3.Cerealele cu lapte sunt cel mai sănătos dejun – nu este totuși cea mai sănătoasă combinație de mâncăruri. De cele mai multe ori, consumul de lapte cu cereale poate provoca dureri de stomac, deoarece atât laptele, cât și cerealele sunt bogate în carbohidrați. Din cauza faptului că sunt degerați foarte repede, carbohidrații afectează nivelul de zahăr în sânge, ceea ce împidecă producerea de energie în organism. Cerealele la cutie sunt produse printr-un proces numit extrudare. Boabele sunt tratate la o temperatură şi la o presiune foarte mari, iar din cauza procesării îşi pierd cea mai mare parte din conţinutul nutritiv.
4.Toți copiii au nevoie de suplimente de vitamine și minerale – cei mai mulți copii nu au nevoie de suplimente alimentare cu vitamine și minerale. Dacă copilul mănâncă o varietatea de alimente (din cele 4 grupe de alimente), primește toate nutrimentele de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta, motiv pentru că nu mai are nevoie și de suplimente. Vitaminele și minerale în exces pot face rău organismului. Studii recente arată că o treime dintre copii primesc multivitamine și cei mai mulți iau astfel de suplimente pentru că părinții cred că picii au nevoie și nu pentru că un doctor a recomandat acest lucru.
5.Copiii trebuie să mănânce diete scăzute în grăsimi – copiii au nevoie de mai multe grăsimi decât adulții, deoarece grăsimile sunt o sursă excelentă de calorii, care joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea normală a copiilor. Studii recente arată că pentru fiecare calorie consumată, copiii ard mai multe grăsimi decât persoanele mature. Acest fenomen se datorează proceselor normale de creștere a oaselor, a mușchilor și a întregului organism.
Foto: childteaching.com