Copilul tău mănâncă sticksuri? Sunt foarte periculoase pentru sănătate

Copilul tău mănâncă sticksuri? Sunt foarte periculoase pentru sănătate

După o plimbare de câteva minute prin parcurile din țară, putem observa cu ușurință că sticksurile sărate sunt printre gustările preferate ale copiilor. Cu părere de rău, părinții nu conștientizează cât de dăunătoarea sunt acestea pentru sănătatea micuților și continuă să le cumpere copiilor aceste gustări din simplu motiv că sunt ieftine și bune la gust.

Pentru a putea analiza de ce sunt sticksurile atât de dăunătoare pentru sănătate ar fi bine să pornim de la ingredientele care se conțin în acestea: făină albă, grăsime vegetală, zahăr, sare, drojdie, agent de afânare E500, corector de aciditate E524 (hidroxid de sodiu).

De fapt nici unul dintre ingredientele menționate mai sus nu sunt recomandate copiilor și reprezintă o amenințare pentru sănătatea micuților, mai ales a celor care suferă de diverse afecțiuni.

Făină albă: Valoare nutritivă aproape nulă, conținut caloric mare. Din acest motiv valoarea energetică a produsului ajunge la 435 de calorii/suta de grame. Glucidele pe care le conține sunt în exces, iar indicele glicemic foarte mare. Pe scurt, pancreasul copilului este forțat, fără a primi nici un fel de beneficiu pentru sănătate.

Grăsime vegetală: orice fel de grăsime procesată și ultraprocesată este nocivă și pe termen lung afectează colesterolul și circulația cardiovasculară. Nu este precizat dacă acea grăsime folosită este hidrogenată, interesterificată sau cu conținut ridicat de acizi grași saturați.

Sare: conținutul de sare este foarte mare. Funcția renală este suprasolicitată, iar cantitatea zilnică recomandată de 6 g este foarte ușor depășită. Sarea crește tensiunea arterială. Consumul de sare trebuie să fie echilibrat pentru toți, dar mai ales pentru copii, ai căror rinichi sunt în dezvoltare.

E 500 sau Bicarbonat de sodiu, considerat inofensiv în cantități mici, dar cu efecte adverse cunoscute: umflarea picioarelor, iritații și altele. Cu toate acestea nu este interzis în produsele pentru copii.

Iată însă ce înseamnă E 524: soda caustică (hidroxid de sodiu). Clasificat la „E-uri suspecte” trebuie consumat în cantități foarte mici și foarte rar pentru a nu afecta sănătatea. Iată pericolul la care ne expunem consumând produse cu acest ingredient: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, tulburări biliare, tulburări intestinale și digestive, tulburări nervoase și creșterea colesterolului.

P.S. Secretul cojii maronii, lucioase și ușor înțepătoare la gust, care se desprinde ușor de pe sticksuri, este scufundarea acestora într-o baie de sodă caustică înainte de a fi băgați la cuptor.

Foto: a1.ro; antenastars.ro; Informații: amnascutacolo.ro

Adaugă comentariu