Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

8 fraze care afectează dezvoltarea copilului și îl transformă într-un ratat

8 fraze care afectează dezvoltarea copilului și îl transformă într-un ratat

Vorba precum că „Limba taie mai tare decât sabia” este adevărată. Iar deseori, părinții, prin ceea ce le zic copiilor le pot afecta dezvoltarea armonioasă și îi pot face ca în viitor să devină persoane ratate. În articolul nostru găsiți 8 astfel de expresii nocive și propuneri cum să le parafrazați.

1. „Când eram de vârsta ta eu deja puteam face asta”

Este foarte bine ca părinții să le povestească copiilor lor despre propria copilărie. Dar nu trebuie doar să vă lăudați că puteați face ceva mai bine decât el la aceeași vârstă, ci să vă împărtășiți din experiență. Astfel, fraza de mai sus o puteți spune altfel: „Știi, eu la fel am căzut de multe ori când învățam să merg pe patine/role. Chiar am crezut că nu mă mai învăț. Dar am tot încercat zilnic și am reușit. Vei reuși și tu.”

2. „Nu lua jucăria la grădiniță, o vei pierde” sau „Atent, acuși ai să cazi!”

Copiii parcă sunt programați să satisfacă așteptările părinților. Și dacă îi zici că va pierde jucăria sau va cădea, neapărat așa se va întâmpla. Mai bine parafrazați și spuneți-i „Lasă jucăria în mașină căci mă tem că o vei pierde” sau „Îmi este teamă că vei cădea de pe bicicletă”. Atunci copilul simte nevoia să te convingă de inversul. Psihologii sunt de părere că dacă îi transmiteți copilului un mesaj în care vă referiți la voi, nu la el, copilul nu se supără.

3. „Tu trebuie să fii fericit… că ai un frățior/că ți-am cumpărat jucării/că ai o haină nouă etc.”

Părinții își doresc copii fericiți, e o dorință normală. Dar la un moment dat ajung într-un fel să-i impună copilului starea de fericire. Însă copiii, ca și maturii, pot avea sentimente ambivalente – dragoste și ură concomitent. De aia nu trebuie să-i insuflați copilului că tristețea, nemulțumirea, invidia, sunt neapărat sentimente negative. Ele sunt naturale. Mai bine îl ajutați să se descurce cu sentimentele ambivalente zicându-i: „Văd că ești fericit și nefericit totodată, parcă vrei să mergi cu mine, dar și să stai acasă”. Așa îl ajutați să fie cu adevărat fericit, căci va ajunge să se înțeleagă mai bine pe sine.

4. „Nu ai abilități pentru așa ceva”

„Copilul nostru nu are auz muzical”, „Doamne, de ce nu te poți descurca la antrenamente?”, „Mda, pictor din tine nu va ieși!”. Mulți dintre noi nu se gândesc cât de distructive sunt anumite fraze pe care le spunem copiilor sau despre ei. Psihologii le recomandă părinților să nu-și înscrie copilul la activitățile care vizibil nu i se potrivesc. Copilul este timid? Nu-l înscrieți la actorie! Se vede că nu-i reușește să prindă notele muzicale? Nu-l dați la muzică” Încercați să evitați domeniile în care este clar că copilul nu va fi cel mai bun. Însă dacă el își dorește și practică cu plăcere o activitate, dar nu are performanțe, nu-l descurajați, ci oferiți-i posibilitatea să se dezvolte cu încredere bună în forțele proprii.

5. „Ești prea mic pentru a ști asta” sau „Ai să crești și ai să afli”

Curiozitatea copilului este uneori destul de greu de satisfăcut. Mulți copii aud de la părinții lor „Ai să crești și ai să afli”, iar dacă aud acest răspuns foarte des ajung să nu mai pună întrebări. Dacă nu știți un răspuns, mai bine îi spuneți asta copilului direct. Astfel el înțelege că e normal să nu știi totul. Parafrazați în felul următor: „Oh, mi-ai adresat o întrebare complicată. Trebuie să căutăm împreună răspunsul. Ne vom uita pe internet sau chiar la bibliotecă putem merge”.

6. „Mă scoți din minți!”

E puțin probabil că doar copilul este vinovat de starea voastră „la limită”. Posibil că aveți probleme la muncă, cu partenerul de viață, sau poate de sănătate. Când simțiți că nu mai puteți cel mai bine e să fiți sincer cu copilul. Parafrazați: „Am avut o zi foarte grea și am nevoie un pic de odihnă. Te poți juca te rog în liniște în camera ta? Iar apoi vom bea împreună cacao cu lapte și vom citi”.

7. „Ești surd?”

Sarcasmul, spre deosebire de umor, este foarte periculos în procesul de educație. Spunându-i copilului „Parcă ești un porc” sau „Nu ai deloc minte în capul acela al tău” îl afectează pe copil. Aceștia devin timizi, răutăcioși în același timp. La grădiniță sau școală vor râde astfel de alți copii, iar dacă singuri vor fi luați în râs, atunci vor petrece ore în șir planificând cum să se răzbune. Astfel de expresii nu pot fi parafrazate nicicum, trebuie doar să renunțați la ele.

8. „Așa de tare m-am săturat de tine!”

Toți știm că astfel nu trebuie să vorbești cu un copil. Însă ei reușesc uneori să ne scoată din fire într-atât încât nu mai reușim să ne controlăm emoțiile și spunem cuvintele care ne-au rănit cândva și pe noi în copilărie: „M-am săturat de tine! Nu te mai suport!”. Dar noi, maturii, putem controla starea de furie. În loc de „M-am săturat de tine” spuneți-i copilului: „M-am înfuriat să văd cum îl bați pe fratele tău mai mic. Mă supără când văd că cineva mai puternic îi face rău cuiva mai slab”.

 

Informații: parents.ru

Foto simbol: zavodila.com

Share:

Articole recomandate