Avertismentul medicilor: Se atestă o creștere bruscă a numărului de copii care înghit monede, magneți și baterii

Avertismentul medicilor: Se atestă o creștere bruscă a numărului de copii care înghit monede, magneți și baterii

Medicii au emis un avertisment urgent părinților, după ce au văzut o creștere uriașă a numărului de copii care înghit monede, magneți și baterii.

Experții au sesizat o creștere de până la cinci ori a numărului de cazuri în care copiii au avut nevoie de internare de urgență, după ce au înghițit magneți, peste 40% dintre cazuri ducând la o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea obiectelor.

Medicii pediatri din Londra au afirmat că anumite obiecte pot provoca „vătămări semnificative” atunci când sunt înghițite. „Magneții care se găsesc în mod obișnuit în jucăriile de uz casnic au, de asemenea, potențialul de a provoca vătămări grave”, au precizat ei.

Medicii spun că ingestia de corp străin este frecvent observată la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani, o perioadă în care explorarea mediului este cheia dezvoltării lor. Și, deși spun că majoritatea corpurilor străine trec prin tractul gastro-intestinal fără a provoca vătămări, anumite obiecte „ar putea provoca vătămări semnificative”, dacă nu sunt gestionate urgent.

Raportul afirmă că, din 2016 până în 2020, un total de 251 de copii au ajuns în unitățile pediatrice din Londra și Brighton cu „ingestie de corp străin”. Monedele sunt obiectele cele mai frecvent înghițite, urmate de magneți și baterii.

Medicii au avertizat că, uneori, copiii înghit mai mult de un magnet și acest lucru îi poate determina să se atragă unul către celălalt și să prindă intestinul între ele.

Doctorul Hemanshoo Thakkar, de la Departamentul de Chirurgie Pediatrică, Spitalul pentru Copii Evelina London, trustul fundației Guy's și St Thomas 'NHS, Londra a spus: „Vedem foarte rar copii care înghit doi magneți, de obicei ajungem să vedem copii care înghit cinci sau șase magneți. Cred că numărul cel mai mare de magneți înghiți la un singur copil a fost de 20.”

Dr. Thakkar a precizat că numărul de ingerări a crescut în ultimii ani, probabil din cauza popularizării marketingului digital al jucăriilor. El a adăugat: „Multe dintre acestea sunt cauzate de modul în care sunt comercializate. Site-uri precum YouTube popularizează aceste jucării fără a oferi avertismentele oficiale din spatele lor.”

În consecință, medicii solicită guvernului să creeze o campanie puternică de sănătate publică, pentru a-i face pe părinți conștienți de pericole.

„Ca rețea regională de chirurgi pediatri, suntem extrem de preocupați de creșterea recentă a cazurilor de ingestie de corp străin, la copii. Recomandăm o campanie puternică de sănătate publică pentru a crește gradul de conștientizare a pericolelor magneților mici, în special a celor destinate jucăriilor, și de a lucra cu producătorii pentru avertizarea în mod clar a cumpărătorilor cu privire la pericolele la care sunt supuși copiii.”

În Marea Britanie, reglementările impun ca toate jucăriile magnetice să fie însoțite de un avertisment, dar mulți producători nu le afișează în mod vizibil.

Sursa: suntmamica.ro

Adaugă comentariu

Închide