Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

(VIDEO) Legarea trompelor uterine: cum se realizează și ce avantaje și dezavantaje are

(VIDEO) Legarea trompelor uterine: cum se realizează și ce avantaje și dezavantaje are

Sterilizarea feminină este o formă eficientă și permanentă de contracepție. Este o operație relativ simplă, denumită și legarea trompelor, care implică tăierea, ligaturarea sau blocarea trompelor uterine (tuburile care leagă ovarele de uter și prin care călătorește ovulul).

Această metodă împiedică spermatozoidul să ajungă la ovul, să-l fecundeze și să apară o sarcină. De obicei operația este realizată sub anestezie generală, iar recuperarea durează câteva zile. Sterilizarea feminină are o eficacitate de peste 99% – doar 1 din 200 de femei vor rămâne însărcinate după sterilizare.

Poate fi reversibilă, dar rata de succes este mult mai mică, doar 50-80% din femei redevin fertile, în funcție de vârstă și metoda de sterilizare folosită. Este important ca pacienta să fie sigură că nu-și mai dorește copii, înainte de a se prezenta la medic pentru sterilizare. De asemeni se recomandă ca pacienta să fie informată și despre alte metode de contracepție. Spre exemplu, vasectomia (sterilizarea masculină) poate fi o opțiune mai bună dacă cuplul are copii și nu își mai dorește alții. Această procedură este mai ușoară și mai puțin invazivă.

La ce folosește?

Sterilizarea este pentru femeile care nu-și mai doresc alți copii, sau pentru cele care nu-și doresc copii deloc. Pacienta trebuie să accepte ca odată intervenția realizată, cel mai probabil ea nu va putea să aibă copii. Multe femei au mai multe relații de durată sau căsnicii, astfel că este destul de comună dorința unor femei sterilizate să aibă mai târziu copii. Este o decizie importantă, care trebuie cântărită cu atenție. Se recomandă că intervenția să nu fie făcută dacă pacienta și partenerul ei nu sunt absolut siguri sau dacă sunt într-o situație stresantă, cum ar fi imediat după naștere, pierderea sarcinii sau un avort.


Pacienta care dorește această intervenție trebuie informată și îndrumată spre consiliere. Acest lucru îi va oferi șansa de a vorbi în detaliu despre operație, a rezolva eventualele dubii, îngrijorări și a-și răspunde la întrebări. Este important de reținut că deși sterilizarea protejează pacienta de o sarcină nedorită, nu o protejează de bolile cu transmitere sexuală. De aceea este necesară folosirea metodelor contraceptive de tip barieră, cum ar fi prezervativele, dacă pacienta nu este sigură de sănătatea sexuală a partenerului.

Cine o poate folosi?

Aproape orice femeie poate fi sterilizată  – există mii de cupluri care folosesc această metodă de contracepție. Deși medicii recomandă sterilizarea doar în cazul femeilor peste 30 de ani și care au deja copii, există și femei mai tinere și care nu au copii și optează pentru această metodă.

Dacă un cuplu se gândește la o metodă permanentă de contracepție se recomandă ca prima intenție vasectomia. Această procedură este mai simplă, mai puțin invazivă și are mai mari șanse de reversibilitate, dacă cuplul se răzgândește în timp.


Dacă pacienta dorește totuși sterilizarea, trebuie să se adreseze medicului de familie care o va informa despre operație și cu care va discuta despre motivele acestei decizii și despre eventualele riscuri ale operației. Se recomandă consilierea pacientei înainte de luarea unei decizii definitive, indiferent dacă aceasta are copii sau nu. Apoi medicul de familie va trimite pacienta la specialist, de obicei ginecolog.


Totuși, se recomandă de primă intenție contracepția reversibilă cu acțiune prelungită, cum ar fi implanturi contraceptive, injecții sau spirală. Aceste metode contraceptive sunt alternative ale pilulei sau prezervativului și pot fi potrivite pentru femeile care nu vor să rămână însărcinate în următorii ani, dar posibil să dorească acest lucru în viitor.

Cum se realizează?

Procedura poate fi realizată în mai multe moduri.

Mai întâi, medicii folosesc una din următoarele două metode de examinare a organelor reproducătoare:


– Laparoscopia. Aceasta este cea mai folosită metodă în sterilizarea femeilor. Medicul face o mică incizie în peretele abdominal prin care inserează un laparoscop (un tub lung și subțire care conține o cameră de luat vederi), care îi permite să vadă trompele uterine. Se pot face incizii adiționale pentru introducerea altor instrumente, cum ar fi foarfecele chirurgicale.


– Mini-laparotomia. Această metodă implică o incizie mai mică decât în cazul laparoscopiei, deasupra liniei părului pubian. Trompele uterine sunt scoase din abdomen prin această incizie pentru a fi operate și apoi introduse la locul lor. Această intervenție poate fi potrivită pentru femeile care au născut de curând sau au suferit de curând o operație abdominală sau pelvină.

Apoi se pot folosi următoarele metode de blocare a pasajului din trompele uterine:
– salpingectomia parțială: este cea mai frecventă metodă; implică tăierea și legarea sau coaserea unei porțiuni din trompa uterină;


– aplicarea unui clips: o mică pensă, făcuta din plastic sau titan, este folosită pentru pensarea trompei și închiderea lumenului acesteia;


– inelele de silicon: o mică porțiune din trompa uterină este trasă printr-un inel de silicon întins, care va compresa trompa în poziție normală;


– electrocoagularea: această metodă folosește un curent electric inofensiv, care arde porțiuni mici din fiecare trompă uterină și le sigilează.

Operația se realizează sub anestezie generală sau locală (mai frecvent se folosește cea generală) și durează aproximativ 30 minute. Timpul petrecut de pacientă în spital după operație depinde de metoda folosită și de tipul de anestezie, dar multe femei se întorc acasă în aceeași zi. Această procedură poate fi realizată și în timpul cezarienei sau la scurt timp după naștere.


Este foarte important ca pacienta să se asigure că nu este însărcinată în momentul programării la operație, deoarece odată trompele blocate există un mare risc ca sarcina să devină ectopică (când fătul crește în afara uterului – de obicei în trompele uterine). Această situație poate fi amenințătoare de viață și poate determina hemoragie internă severă, astfel că este esențial diagnosticul precoce și tratamentul chirurgical urgent.

Avantaje

Sterilizarea este 99% eficientă în prevenirea apariției unei sarcini. Ar trebui să fie eficientă imediat, dar medicii recomandă folosirea unei alte metode contraceptive până la următoarea menstruație, pentru mai multă siguranță.


Alte avantaje ale sterilizării:
– rareori apar consecințe pe termen lung asupra sănătății,
– nu afectează apetitul sexual,
– nu afectează actul sexual, așa cum o pot face alte metode contraceptive,
– nu afectează nivelele hormonale sau menstruația.

Dezavantaje

– este o operație mai complicată și mai invazivă decât vasectomia, care nu necesită abord abdominal,
– există un mic risc de complicații cum ar fi hemoragia internă și infecții sau lezarea altor organe,
– este posibil, foarte rar, ca trompele să se reunească și femeia să devină din nou fertilă,


– daca apare o sarcină după operație există un risc foarte mare ca aceasta să fie sarcină ectopică; se recomandă efectuarea unui test de sarcină în cazul apariției amenoreei (lipsa menstruației),


– este un proces greu reversibil – implică îndepărtarea segmentului de trompă ligaturat și încercarea de reunire a capetelor rămase – astfel încât femeia trebuie să fie 100% sigură înainte de a solicita acest tip de intervenție,


– nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală – femeia ar trebui sa folosească metode de tip barieră dacă nu este sigură de sănătatea sexuală a partenerului.

Recuperare

Medicul are datoria de a informa pacienta de spre cum se va simți după operație. Dacă s-a folosit anestezie generală, se recomandă ca pacienta să nu conducă mașina în următoarele 12 ore. Este normal ca pacienta să se simtă mai rău sau inconfortabil pentru câteva zile după anestezia generală, deci se recomandă să nu facă efort de nici un fel.


De asemeni poate prezenta ușoară sângerare sau durere, fără a avea motive de îngrijorare. Activitatea sexuală nu va fi afectată. Reluarea activității sexuale se va face când femeia se simte confortabil, pregătită, dar va trebui să folosească și o altă metodă contraceptivă până la următoarea menstruație pentru a preveni apariția unei sarcini. De reținut că sterilizarea nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.

Sursa: drcarauleanu.ro; foto:fb.ru

Share:

Articole recomandate