Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Când renunță copiii la somnul de prânz. Ce spun specialiștii

Când renunță copiii la somnul de prânz. Ce spun specialiștii

Probabil îți amintești că atunci când copilul tău era nou-născut, dormea aproape în permanență. Pe măsură ce a crescut, două reprize de somn pe zi au fost suficiente, iar mai târziu a fost în regulă doar cu un pui de somn după-amiaza. Dar când renunță copiii la somnul de prânz complet? Care este momentul la care le ajunge exclusiv somnul de noapte și cum știm, ca părinți, când trebuie să ne oprim din a insista să se odihnească la prânz?

Când renunță copiii la somnul de prânz

Pe la vârsta de 12 luni, unii copii renunță la somnul de dimineață, iar până la 2 ani majoritatea ajung să doarmă doar o dată pe zi, timp de aproximativ două-până la trei ore după-amiaza. Este posibil ca în jurul vârstei de 3 ani, copilul tău să înceapă să renunțe la somnul de prânz. Până la 5 ani, probabil vei observa că cel mic își ia cantitatea necesară de somn pe timp de noapte, fără să mai aibă nevoie de reprize de somn în timpul zilei. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că fiecare copil este diferit. Chiar dacă majoritatea copiilor renunță la somn între 3 și 5 ani, copilul tău poate renunța la somn de la vârsta de 2 ani sau chiar până la 6 ani. Nu există o vârstă „normală” specifică la care copilul trebuie să renunțe la somnul de prânz.

Tranziția poate să nu fie neapărat una liniară. În unele zile, copilul tău poate avea nevoie de somn, în timp ce în alte zile nu. Durata somnului de după-amiază devine mai scurtă pe măsură ce copilul crește, așa că pe măsură ce ajunge la vârsta preșcolară, nu va mai avea nevoie de somnuri de două sau trei ore pentru a se simți odihnit. Copilul tău va renunța la somnul de prânz când nu mai are nevoie de aceste perioade suplimentare de odihnă pentru a-și menține energia pe parcursul zilei. Iată câteva semne că este pregătit să renunțe la somnul de prânz:

  • Dificultăți în a adormi în timpul somnului de prânz. În loc să doarmă, copilul tău ar putea încerca să se joace sau să cânte în timp ce stă întins.
  • Dificultăți în a adormi la culcare. Dacă copilul nu este suficient de obosit seara din cauza unui somn de după-amiază, este un semn că acesta îi afectează somnul de noapte. Strategia cea mai bună este să scurtezi somnul de la prânz, nu de a amâna ora de culcare.
  • Treziri matinale. Dacă copilul se trezește foarte devreme dimineața, poate fi un semn că nu a fost suficient de obosit noaptea din cauza somnului de după-amiază. Încearcă să scurtezi sau să elimini somnul de după-amiază pentru a vedea dacă acest lucru are un impact.
  • Nu pare obosit în zilele fără somn de prânz. Dacă nu observi că cel mic e obosit, cască sau nu are energie pe parcursul zilei în perioadele în care sare peste somnul de prânz, atunci este posibil să fie pregătit să renunțe la somnul din timpul zilei complet.
  • Nu adoarme deloc în timpul somnului de prânz. Poate ai observat că în timpul somnului de prânz copilul continuă să se joace sau să citească fără să pară obosit. Acesta este un semn clar că somnul nu mai este necesar, mai ales dacă copilul tău nu devine morocănos sau iritat mai târziu în cursul zilei.

Fiecare copil este diferit, dar, în general, majoritatea copiilor trec de la două reprize de somn la una singură între 12 și 18 luni și apoi renunță la ultimul somn între 3 și 5 ani, spune consultantul certificat în somnul pediatric Jessica Hudson, conform What to Expect.

Expertul spune: „Obiectivul pentru somnul de noapte rămâne în jur de 11-12 ore, așa că somnul din timpul zilei scade pe măsură ce copilul crește”. Cantitatea totală de somn de care au nevoie bebelușii și copiii mici depinde de vârsta lor. Iată liniile generale despre somn, conform pediatrului și specialistului în somn, Dr. Angela Holliday-Bell:

  • 1 până la 3 luni au nevoie de 14 până la 17 ore de somn
  • 4 până la 12 luni au nevoie de 12 până la 16 ore
  • 1 până la 2 ani au nevoie de 11 până la 14 ore
  • 3 până la 5 ani au nevoie de 10 până la 13 ore

Având toate acestea în vedere, Hudson adaugă că unii copii mai mari pot avea nevoie de un somn în zilele pline de activități (de exemplu, după o petrecere tematică de gimnastică sau o zi de călătorie prin aeroport). Cu alte cuvinte, chiar dacă copilul tău este gata să renunțe la somnul de prânz, asta nu înseamnă că somnul din timpul zilei dispare complet.

Cât trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă

Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) oferă recomandări pentru nevoile totale de somn ale copiilor pe grupe de vârstă. Aceste recomandări pot servi drept un ghid general, dar este important de reținut că o cantitate sănătoasă de somn poate varia pentru fiecare bebeluș și copil, în funcție de temperamentul lor și diferențele de dezvoltare.

Grupă de vârstă

Interval de vârstă

Ore recomandate de somn pe 24 de ore

Bebeluș

4-12 luni

12-16 ore (inclusiv somnul de zi)

Copil mic

1-2 ani

11-14 ore (inclusiv somnul de zi)

Preșcolar

3-5 ani

10-13 ore (inclusiv somnul de zi)

Școlar

6-12 ani

9-12 ore

Somnul este esențial pentru dezvoltarea creierului, ajutând la formarea rețelelor care facilitează gândirea și învățarea, precum și comportamentul. De asemenea, somnul și alimentația ajută la creșterea fizică și la dezvoltarea abilităților motorii.

Share:

Articole recomandate