Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce poți face în caz că ți se refuză înscrierea copilului la școală?

Ce poți face în caz că ți se refuză înscrierea copilului la școală?

Începând cu data de 1 aprilie, s-a dat startul înscrierilor copiilor în casa I pentru anul de studii 2017-2018. Pe parcurs, unii părinții întâlnesc diferite probleme sau neclarități în legătură cu procesul de înscriere a copiilor la școală. Noi am încercat totuși să aflăm de la reprezentații Ministerului Educației în baza a ce criterii sunt acceptați copii și care este metodologia de înscriere.

Conform Metodologiei de înscriere în clasa l, toţi copiii din districtul şcolar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar, sunt înscriși obligatoriu, fără probe de concurs, în clasa I. Pe când copiii care nu au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar pot fi înscrişi în clasa I, numai dacă instituţia dispune de locuri.

Recent am aflat despre o situație relatată de o mămică, copilul căreia frecventează o școală din orașul Chișinău, care se plânge de faptul că deși are deja un copil acolo, cel de-al doilea nu i-a fost acceptat.

„Avem o problemă: Primul copil e în clasa a 3 a unei școli din sectorul în care locuim, Chișinău. Al doilea, nu am reușit să-l înscriem în aceeași școală. Venind în a patra zi din ziua startului oficial de înscrieri, am găsit deja și listele afișate a celor înscriși. Am solicitat să fim trecuți măcar în lista de rezervă. Ni s-a comunicat că și aia e deja arhiplină. Ce e de făcut???
P.S.1. Oare nu sunt prioritari acei copii care au deja frați care frecventează aceeași școală? 
P.S.2. Oare nu au prioritate cei din sector conform vizei de reședință? Sunt sigură ca nici jumate din cei înscriși deja, nu o au la sectorul nostru.”,
acesta a fost mesajul mămicii.

Pentru a veni în ajutorul mămicii date, dar și a altor părinți care au anumite neclarități, am luat legătura cu șeful Direcției învățământului preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, pentru a preciza anumite aspecte.

„Conform procedurilor regulamentare, fiecare instituție din municipiul Chișinău are micro sectorul obligatoriu de școlarizare și este obligat în primul rând să școlarizeze copiii din micro sectorul școlii sau grădiniței. În cazul când mai dispun de locuri libere poate să mai ia și alți copii, bunăoară copiii angajaților, copiii care au frați/surori în instituție sau dacă sunt și alte condiții stabilite de instituția de învățământ.

De precizat este și faptul că, fiecare sector al capitalei (Botanica, Centru, Botanica, Ciocana etc.) se împarte în micro sectoare de școlarizare, conform districtului școlar. Fiecare școală sau grădiniță are un sector de școlarizare, anumite străzi, case, apartamente. Poți să ai școala aproape de casă, dar să fii după sectorul de școlarizare în altă școală. Districtele le stabilește fiecare autoritate locală individual, deci fiecare raion și centru raional stabilesc districtele sale, iar municipiul Chișinău stabilește pentru orașul Chișinău. Există o metodologie de înscriere a copiilor în clasa întâi și ea trebuie să fie respectată”, precizează șeful Direcției învățământului preuniversitar, domnul Valentin Crudu.

Totuși, dacă sunteți de părere că v-au fost încălcate anumite drepturi sau dacă aveți neclarități, atunci trebui să depuneți o cerere sau să mergeți la audiență la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, prin care să solicitați soluționarea problemei. De asemenea, părinții sunt în drept să meargă la Directorul General al Direcției de Învățământ sau la adjunctul acestuia pentru a solicita lista cu sectoarele obligatorii de școlarizare și să verificați unde vă puteți înscrie copilul la școală.

Foto simbol: LifeSiteNews.com

Share:

Articole recomandate