Şcoala viitorului din Finlanda

Şcoala viitorului din Finlanda

Phihologii spun că  este suficient doar de a schimba modul de învăţământ şi copiii vor începe să iubească şcoala. Până la urmă, fiecare copil până păşeşte pentru prima dată pragul şcolii este nerăbdător să descopere această lume nouă şi arde de nerăbdare să devină şcolar.

Procesul educaţional a fost schimbat radical în şcoala Saunalahti din oraşul finlandez Espoo . Însăşi clădirea instituţiei impresionează de la prima vedere şi te duce mai degrabă cu gândul la un muzeu de artă contemporană. Arhitecţii au renunţat la împărţirea pe clase şi au creat un mediu plăcut şi confortabil copiilor.

Pe o suprafaţă de 10.500 de metri pătraţi se află atât şcolile primare, gimnaziale, pre-şcolare, o sală de teatru, cantina, biblioteca, sala sportivă şi multe alte încăperi. Procesul de studiu are loc într-o atmosferă relaxantă: fiecare copil stă acolo unde vrea şi cum vrea, iar comunicare în timpul orelor între elevi este încurajată.

Cele mai multe ore se bazează pe lucrul în echipe. Rolul de tablă este înlocuit de un laptop care este conectat la reţea, iar curtea şcolii a fost planificată în aşa mod încât copii să aibă cât mai mult sptaţiu pentru a se recrea.

Spre seara, şcoala se transformă într-un centru de sport şi de relaxare, unde pot veni toţi locuitorii cartierului: aici sunt deschise ateliere, săli de gimnastică şi cluburi.

Pentru a nu se simţi închişi într-o colivie, şcoala a fost dotată cu ferestre imense înspre curtea şcolii, astfel copii nu se simt închişi şi obligaţi să înveţe. Într-o astfel de şcoală, copiii înregistrează performanţe şi nu devin nervoşi.

Foto: finland.fi, archdaily.net

Galerie de imagini
image
image
image
image
image
image

Adaugă comentariu