Școală în Australia, foarte diferită de cea din Europa

Școală în Australia, foarte diferită de cea din Europa

Astăzi am decis să vă spunem cum e școala în Australia. Marina Pătrănoiu este bunică de două fete, Lizzie de 10 ani și Stephanie de peste 5 ani, și locuiește în Australia, în statul Victoria. Aceasta a spus pentru portalul pisicapesarma.ro cum este școala în Australia

Înscrierea

Dacă ești un părinte grijuliu și conștient începi să cauți scoală din primii ani de viață ai copilului. Mă refer la școlile particulare, căci și aici e la fel – de stat și particulare. Cu cele de stat e mai simplu, alegi școala cea mai aproape de casă sau în funcție de naționalitate, religie, scoală de fete sau de băieți, mixtă etc. Nu alegi tu profesorul, copilul e repartizat de școală, după ce depui la secretariat un formular complet cu toate datele, cu vaccinurile la zi, cu recomandarea grădiniței.

Structură și organizare

Între grădiniță și școală e o perioadă de acomodare. Școala e structurată pe an pregătitor – aici se cheamă Foundation, apoi ciclul primar 1 - 6, urmează secondary school: 7 – 12.

În primary, e profesorul de clasă + profesorul de artă/dramă, de sport. La particulare sunt și profesori de muzică de la clasele mici, la stat apar un pic mai târziu. În clase sunt de la 15-18 până la 20-25 de copii. Programul începe la 9 și se termină la 15.30 cu câteva pauze, între care cea mare de masă. Nu se întâmplă nimic dacă se întârzie un sfert de oră. Dacă însă copilul va lipsi toată ziua trebuie anunțat la office. Există în școală o cantină/bufet unde copiii pot comanda dimineață meniul pentru prânz. Există varianta de a veni cu pachețel de acasă.

Libertate de mișcare în clasă

În clasă copiii stau la mese câte 4, dar de cele mai multe ori se așează pe un covoraș, în jurul profesorului. Sunt liberi să meargă prin clasă, cer voie și merg la toaletă câte doi, au o zi pe săptămână când merg toți la bibliotecă și își schimbă cărțile. Vinerea, din două în două săptămâni au un fel de careu în care sunt anunțați cei aniversați, iar apoi se înmânează diplome celor cu rezultate foarte bune.

Comunicarea profesor-părinte se face prin intermediul unui caiet cu notițe, prin e mail sau direct, dimineață sau la prânz, când începe sau se termină programul.

Mult joc. Fără lecții în clase mici. Fără memorare

Programa este relaxată, copiii din clasele mici nu primesc lecții acasă, dar sunt încurajați să lucreze și în afara școlii. În primary e mai mult joc decât școală adevărată. Se pune accent pe învățarea deprinderilor, pe a avea răbdare, atenție, a fi prompți, a respecta regulile. Evaluarea se face la sfârșitul fiecărui an, cu explicații și îndrumări unde trebuie insistat. Părinții încep să se gândească și la ceva meditații cam de prin clasele 3-4.

În clasa a 5-a, cum e Lizzie acum, copiii sunt legați prin internet cu un program special – matematică, limba engleză și lucrează acasă pe computer. Fac și eseuri, cercetări pe diferite domenii, se încearcă o dezvoltare generală de noțiuni, care să le pună mintea la contribuție, să gândească logic. Se memorează oarecum doar tabla înmulțirii dar și aici sunt niște chichițe ajutătoare.

Activități practice

Se fac lecții în natură, excursii, tabere, lecții de înot obligatorii, campionate sportive, producții muzicale etc. La școlile particulare, toate aceste activități sunt la un nivel mult mai ridicat și de aici și rezultatul superior academic. Dar și costurile sunt pe măsură și cresc în fiecare an. Programul este același pentru toți, există însă în fiecare școală pre și afterschool foarte bine organizate, dar care presupun și costuri suplimentare. Există și cursuri opționale, muzică/instrument, tenis, se plătesc și de obicei sunt în localul școlii.

An școlar diferit ca structură de Europa

Vacanțe sunt multe, școala începe pe 1-2 februarie și prima vacanță de două săptămâni e la sfârșitul lui martie. Sunt patru trimestre de școală, fiecare cu vacanța aferentă, iar școala se termină cu câteva zile înaintea Crăciunului. Vacanța mare aici e mai mică decât în alte țări, dar se compensează cu celelalte din cursul anului.

Costuri

Școlile private sunt scumpe, costurile pornesc de la 12 mii de dolari australieni și cresc anual (circa 8500 de euro). La stat suma e oarecum mică, cam 1 500 de dolari australieni / an (circa 1050 de euro), plus sume modice pentru excursii, activități și pentru uniformă.

În loc de concluzie

Școala are o altă structură decât în Europa. Anul școlar începe și se termină iarna (februarie – decembrie).

Există o diferență destul de mare între școala privată și cea de stat, dar și costurile sunt pe măsură.

Există costuri și în școala de stat – o taxă anuală, la care se adaugă uniformă, activități, excursii.

Se pune mult accent pe abilități practice și învățarea experimentală, mai puțin pe partea teoretică.

Este încurajată foarte mult dezvoltarea profesională.

 

Foto: www.alia.org.au

Adaugă comentariu