Televizorul influențează creativitatea copiilor! Bine sau rău?

Televizorul influențează creativitatea copiilor! Bine sau rău?

Pentru că media orelor petrecute în fața micilor ecrane este în creștere, oamenii de știință au studiat efectele televizorului asupra noastră și au descoperit că acesta este nociv pentru sănătate, dar și că acesta influențează creativitatea.

O serie de studii care au testat nivelul de creativitate asupra copiilor în raport cu timpul de expunere la televizor au constatat faptul că grupul al cărui timp de expunere era mai ridicat, a obţinut un scor mult mai mic al creativităţii, spre deosebire de grupul al cărui timp de expunere era mai scăzut.

 

Cum influenţează TV creativitatea?

- Televizorul inhibă gradul de imaginație, pentru că creierul nu mai este nevoit să își creeze propriile sale imagini, fapt ce nu poate fi spus și despre cărți, care forțează la crearea propriilor scenarii imaginative.

- Imaginile TV la care copiii sunt expuşi trebuie controlate, pentru că în perioada preşcolară, copilul se hrăneşte din puterea de a imita ceea ce vede. Astfel, informaţiile sunt asimilate într-un ritm alert şi reproduse aproape instant, cu precizie. Deoarece televiziunea produce foarte multe imagini cu tentă sexuală şi violentă, gradul imaginativ al copiilor se va dezvolta în acest demers, ceea ce se va putea observa în timpul petrecut la joacă, cu colegii.

- Experții susțin că televizorul totuși este necesar pentru dezvoltarea procesului imaginativ la copii, dar depinde de calitatea informațiilor pe care le consumă acesta. 

Ideea nu este de a-i interzice copilului tău să mai privească televizorul, ci de-i monitoriza produsul pe care acesta îl consumă și de a avea grijă ca cel mic să nu-și petreacă toată ziua în fața televizorului.

 

Citește și: 

Televizorul şi efectele asupra sănătăţii copiluli tău

 Foto: pixabay.com 

Adaugă comentariu