Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum putem avea copii mai deştepţi?

Cum putem avea copii mai deştepţi?

Alimentaţia, mersul la grădiniţă şi lectura interactivă influenţează semnficativ inteligenţa copiilor, arată un studiu realizat în SUA.

Potrivit descopera.ro, studiul, publicat în Perspectives on Psychological Science, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea New York, SUA, folosind o metodă numită meta-analiză, prin care au evaluat influenţa fiecărui factor în parte, pornind de la datele extrase din studii mai multe preexistente.

Aşadar, ce anume îi poate face pe copii mai inteligenţi? Educaţia şi alimentaţia, spun cercetătorii, care au găsit trei factori ce par să influenţeze semnificativ coeficientul de inteligenţă (IQ) al copiilor.

- ingerarea de către femeile însărcinate şi nou-născuţi a alimentelor (eventual a unor suplimente) cu conţinut bogat de acizi omega-3, acizi graşi polinesaturaţi, măreşte IQ al copiilor cu 3,5 puncte, în medie. Aceşti acizi graşi esenţiali ajută la creşterea inteligenţei furnizând substanţele necesare pentru dezvoltarea celulelor nervoase, substanţe pe care organismul uman nu le poate produce singur. În ceea ce priveşte alte tipuri de suplimente - fier, vitamine B-complex, riboflavină, thiamină, niacină şi zinc - datele existente sunt insuficiente şi nu au permis cercetătorilor să afirme că aceste suplimente ar avea un efect asupra inteligenţei.

- educaţia începută de la vârsta preşcolară este esenţială pentru dezvoltarea inteligenţei. Înscrierea unui copil provenit dintr-un mediu defavorizat la grădiniţă  îi măreşte IQ-ul cu peste 4 puncte, iar dacă este vorba despre o grădiniţă cu un program bun de educaţie, centrat pe dezvoltarea limbajului, beneficiul este şi mai mare, IQ crescând cu peste 7 puncte. Cercetătorii presupun că începerea timpurie a unui program educativ măreşte IQ datorită expunerii copilului la un mediu complex, stimulator şi exigent din punct de vedere cognitiv. Nu este clar, totuşi, dacă aceste reuzltate se aplică tuturor copiilor, indiferent de mediul socioeconomic din care provin.

- lectura interactivă - în care părinţii stimulează participarea copiilor în timp ce le citesc poveşti, de exemplu, - măreşte IQ-ul copiilor cu peste 6 puncte. 

Aceste intervenţii nu par să aibă efect la copii mai mari de 4 ani, sugerând că intervenţiile ar avea, de fapt, ca efect, accelerarea dezvoltării limbajului, care, la rândul său, sporesc coeficientul de inteligenţă.

Sursa: descopera.ro

Foto: media.cmgdigital.com/

Share:

Articole recomandate