Soluții eficiente pentru a convinge copilul să facă baie
- 2018-01-16
- 4578
Părinții au nevoie de multă răbdare e lucru știut, calitate mai mult decât necesară și în timpul băiței copilului. Fiecare trece prin perioada în care cele mai mari și mai fierbinți lacrimi sunt vărsate în cada cu apă. Motivul e simplu: nu vrea să facă baie. În funcție de vârsta pe care micuțul tău o are în momentul în care apare această aversiune față de baie, încearcă să stabilești singură sau împreună cu el care este cauza pentru care nu mai dorește să facă baie. De cele mai multe ori, este una reală, care se poate înlătura destul de simplu.
Cele mai des întâlnite motive pentru refuzul de a face baie sunt:
- Reacția la schimbarea rutinei de baie: fie ai renunțat la cădiță din plastic și l-ai "transferat" în cada mare, fie îi face baie altcineva decât era obișnuit, fie ai schimbat momentul zilei în care îi faci baie.
- Disconfort în timpul băiței: apa prea fierbinte sau prea rece, a înghițit șampon sau săpun, îl ustură ochii, îl manevrezi prea dur, a alunecat în cadă și s-a lovit, a pierdut una dintre jucăriile din cadă.
- Schimbare în mediul înconjurător: mami s-a întors la lucru, nașterea unui frățior sau a unei surioare, schimbarea locuinței, persoane noi cu care împărțiți spațiul de locuit sau care au plecat.
Soluții:
Discută cu el. Explică-i!
În funcție de vârsta copilului, încearcă să îi explici de ce este important să facă baie, de ce trebuie să se spele și pe cap și de ce spălatul dinților este obligatoriu în fiecare zi. Cu alte cuvinte, vorbește-i pe înțelesul său despre igiena corporală. Tot prin comunicare poți afla motivul ce-l face să nu vrea la băiță, poate produsele de igienă nu sunt corespunzătoare lui, nu-i place mirosul, îi dau reacții adverse etc. Numai discutând cu el vei înțelege cum puteți trece peste frica de a se spăla.
Fii alături de copil
Unii copii încep să se teamă de apă brusc și fără nici un motiv aparent. Fii alături de el, arată-i că îl înțelegi, că îl crezi, dar că ești lângă el să îl protejezi de orice pericol. Nu te îndepărta nici o secundă de el câtă vreme se află în apă și acordă-i toată atenția: nu vorbi cu altcineva, nu răspunde la telefon, nu aranja parfumuri pe raftul din baie sau orice altceva.
Jucăriile tot fac baie
Dacă copilul este atașat de o jucărie despre care știi că nu se va deteriora dacă o uzi, te poți folosi de aceasta. Lasă copilul să spele jucăria la fel cum îl speli tu pe el. Ideal este să folosiți o păpușă pentru ca tu să poți observa modul în care copilul tău îi face baie: astfel vei afla care sunt gesturile care îl deranjează și cum anume ar dori să fie spălat.
Schimbă decorul și accesoriile
Probabil că baia ta arată cum trebuie, însă pentru un copil care face baie, poate fi destul de plictisitoare. Cumpără câteva stickere noi pentru baie cu personajele sale preferate, schimbă buretele de corp cu altul diferit, cumpără șampon în sticluțe amuzante și chiar săpunuri în formă de animăluțe sau flori. De asemenea, completează din când în când stocul de jucării pentru baie, fără să uiți de jucăriile care se mișcă în apa sau care scot sunete. Uneori curiozitatea și încântarea de a descoperi o încăpere sau o jucărie nouă poate fi soluția!
Faceți baie împreună
Chiar dacă nu ești adepta spălatului împreună cu cei mici, această metodă poate da rezultate, în caz de disperare. Fă baie împreună cu cel mic și lasă-l să te spele și el pe cap, distrați-vă făcând forme haioase cu toată spuma din cadă. Copilul se va simți excelent și va fi destul de relaxat să îți permită să îl speli temeinic.
Sursa: qbebe.ro
Foto: babble.com, metro.co.uk