De vorbă cu psihologul: Cum ne poate ajuta terapia prin artă să rezolvăm conflictele
- 2016-09-14
- 6719
Ana Gavriliuc este doctor în psihologie, terapeut povestitor și susține că-i place să scrie povești, păstrându-și anonimatul. Psihologul spune că a descoperit prima dată art terapia când a făcut câteva seminare în Moscova predate de psihologul Dmitri Lebedev. Din primele trei cursuri a îndrăgit atât de mult această metodă, încât a decis s-o profeseze toată viața. Am aflat care sunt beneficiile acestei tehnici și de ce merită s-o încercăm la orice vârstă.
Ce înseamnă art terapia
- Atunci când vorbim de art terapie, ne referim la faptul că ajutorul psihologic are loc prin diferite metode de artă – meditația asupra unei picturi, analiza unei sculptură, modelarea sau desenarea, lectura unor povești sau alcătuirea acestora etc. Pentru ca toate acestea să devină terapie, omul are nevoie de un psiholog. Art terapia nu trebuie confundată cu arta. În artă, rezultatul este opera, iar în aici rezultatul este omul. În art terapie nu se nasc artiști, nu e nevoie neapărat de talent, competențe, este nevoie ca omul să-și înțeleagă prin această tehnică propriile emoții, trăiri și conflictele sale interioare. Prin art terapie se pot rezolva diferite conflicte interioare, indiferent că acestea sunt cu părinții, copiii, colegii sau cu șeful.
Art terapia este eficientă pentru copii din primii ani de viață și pentru adulți de la orice vârstă
- Există o multitudine de tehnici prin care terapia prin artă se poate realiza, cum ar fi: terapeut-povestitor, în care lucrăm prin povești; biblio-terapia, utilizăm diferite istorioare din biblie, masco-terapeut, prin măști; luto-terapia, lucrăm cu lutul; păpușo-terapia, prin păpuși; foto-terapia pentru cei pasionați de fotografie. Aceste tehnici îi ajută pe copii de la 3 ani și pe maturi până la sfârșitul vieții, în situații tensionate și chiar în situațiile excepționale de la serviciu și acasă. Art terapia este o metodă individuală, de la om la om. Prin această metodă se acordă ajutor și rudelor care-au suferit în diferite situații. Această metodă se folosește și în întreprinderi pentru a selecta personalul, pentru formarea echipei de lucru.
Terapia prin artă funcționează chiar și asupra persoanelor mai pragmatice
- Această terapie influențează chiar și asupra celor mai realiști. Uneori, după ce interpretez desenul („mâzgâliturile”) unor adulți, ei exclamă uimiți „De unde cunoașteți aceasta despre mine?”. Psihologul profesionist datorită experienței, studiilor ce le deține, poate decodifica corect un desen și poate vedea dacă există sau nu un conflict în creația acestuia și ce se ascunde acolo de fapt. O altă metodă este aceea de a spune povești. Eu îi spun o poveste, legată de viața sa, și apoi clientul singur spune la ce concluzii a ajuns.
Cu cât mai multe povești le spunem copiilor, cu atât mai ușor o să le fie în viață adultă
- Este cunoscut faptul că în poveste este adunată înțelepciunea populară, dacă vorbim de poveștile populare ucrainene, ruse, uzbece, chineze etc. Ele sunt cele mai nevinovate. La poveștile de autor însă, trebuie să fim mai precauți, deoarece nu știm ce intenție a autorului, se ascunde în spatele acestora. Biblia pentru copii este foarte binevenită. Trebuie să mai știm că avem povești pentru băieței și povești pentru fetițe. Sunt povești care arată cum ar trebuie să fie relațiile dintre băieței și fetițe. Terapeuții spun că cu cât mai multe povești le spunem copiilor, cu atât mai ușor o să le fie în viață adultă. La vârsta matură femeile și bărbații continuă să îndrăgească, să citească, sau să privească povești, doar că într-o altă formă. Femeile privesc melodrama, iar bărbații privesc filme Fantasy - acestea sunt de fapt o continuitate a poveștilor.
Success în viață nu au aceea care au un IQ mai mare, ci aceea care pot face față situațiilor stresante
- Luând în considerație că emisfera stângă a creierului e responsabilă de logică, iar partea dreaptă de emoții, art terapia ne ajută să nei includem partea emotivă, adică emisfera dreaptă. Oamenii trebuie să înțeleagă că această metodă îi ajută să-și dezvolte anume inteligența emoțională. Aceasta înseamnă să putem face față situațiilor stresante. După cum demonstrează și studiile oamenilor de știință, succes în viață nu au acei care au un IQ mai mare, (adeseori, aceștia nu reușesc în viață, sunt nefericiți, sau nu-și pot folosi inteligența), ci aceia care pot face situațiilor stresante, adică care au un intelect emoțional mai dezvoltat.
De la copii putem învăța să nu avem bariere
- Copilul când creează ceva: fie că desenează, sculptează sau altceva, nu are bariere, face totul dezinvolt și natural. Spre exemplu, dacă desenează copilul o „caracotie”, el zice că aceasta este mama lui și că ea este cea mai frumoasă, deși nimeni nu i-a spus dacă este frumos sau nu acest desen. Sau dacă desenează un câine oranj, sau un elefant verde, lui îi este indiferent dacă există așa ceva sau nu. Copilului îi place să deseneze și atât. Cei maturi în schimb, au bariere si spun că nu există elefanți verzi sau câini portocalii. Copilul este sincer și asta o arată pe hârtie. De la copii putem învăța, să fim naturali și sinceri cu noi înșine.
Citește mai multe despre Terapia prin povești.
Foto: Arhiva personala; voceaconstantei.ro; belinaart.ru; ezhikezhik.ru