Gest impresionant al unui elev de clasa a V-a. Strânge cărţi vechi de la localnici, pentru a le oferi copiilor nevoiaşi

Gest impresionant al unui elev de clasa a V-a. Strânge cărţi vechi de la localnici, pentru a le oferi copiilor nevoiaşi

Provocarea lui Andrei! Este iniţiativa unui elev de 11 ani din Oradea (România), care vrea să adune cărţi pentru copiii de la ţară şi cere sprijinul bihorenilor pentru a-şi duce planul la capăt. A reuşit să strângă, în doar o săptămână, peste o mie de volume ce vor ajunge în bibliotecile sărace din şcolile de la sate, scrie observatornews.ro

Pasionat de lectură şi mai ales de temele istorice, Andrei, elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială Dacia, din Oradea, vrea să le dea şi copiilor din mediul rural ocazia să descopere fascinanta lume a cărţilor.

Andrei Popovici: Mai întâi m-am gândit să donez din cărţile mele, cărţi pe care le-am citit sau pe care le mai am, dar am realizat că nu am destule cărţi să pot dota o bibliotecă, măcar una. Aşa că am cerut ajutorul copiilor de vârsta mea şi nu numai.

Ideea sa a prins rapid contur. În câteva şcoli din Oradea deja există o cutie inscripţionată cu „Provocarea lui Andrei”, în care elevii pot lăsa cărţile pe care le-au citit, pentru ca acestea să ajungă şi la copiii din medii defavorizate.

Prima bibliotecă în care au ajuns cărţile lui Andrei este cea a bisericii din Sânlazăr. În localitate sunt peste 50 de copii care învață la o altă școală din comună, pentru că cea din sat a fost desființată. De bibliotecă nici nu poate fi vorba. Peste 200 de volume au ajuns aici.

Ideea lui Andrei a fost susţinută atât de părinți, cât și de profesori, încă din prima zi.

Lavinia Rațiu, diriginta lui Andrei: Lectura reprezintă pentru el o deschidere de noi orizonturi, cunoaştere şi multe oportunităţi pe mai departe. 

Radu Popovici, tatăl lui Andrei: E nevoie de carte pentru că e o hrană spirituală şi pentru că o carte întotdeauna deschide un drum şi ajută un om să facă un pas în faţă în viaţă.

Peste o mie de volume vor ajunge în satele din Bihor datorită iniţiativei lui Andrei şi a mobilizării elevilor. 

Adaugă comentariu

Închide