Nu forțați copiii stângaci să scrie cu dreapta!

Nu forțați copiii stângaci să scrie cu dreapta!

 

Dacă copilaşul tău are tendinţa de a face activităţile de bază cu mâna stângă, nu e cazul să te panichezi. Există un număr relevant de stângaci care au schimbat cursul istoriei în toată lumea. Specialiştii au încercat să depisteze cauzele pentru care unele persoane folosesc dominant mâna stângă. Este un defect sau, dimpotrivă, o calitate? 

Psihologii sunt de părere că părinţii nu trebuie să forţeze copilul să folosească mâna dreaptă, dacă acesta are predispoziţie să fie stângaci. Părinţii trebuie să încurajeze toate pornirile copilului, mai ales atunci când este vorba despre deprinderi pentru viaţă.

Copiii care sunt presați de părinți sau învățători să folosească mâna dreaptă în activitățile de bază, și ceartă copilul precum că greșește, va fi foarte afectat, iar în timp va avea o stima de sine foarte scăzută și o totală neîncredere în forțele proprii. Mai mult, un copil stângaci forțat să scrie cu dreapta, este obligat să gândească diferit decât el este programat. Se va retrage, va fi timid, și astfel va atrage către el comportament ironic, abuziv din partea colegilor. Al impune pe copil să scrie cu dreapta îl va bulversa și îl va încetini în formarea deprinderilor manuale, și astfel va pierde mult timp față de colegii săi. Astfel, va rămâne în urmă, iar performanța școlară va scădea”, Irina Novac, psiholog-consilier, psihoterapeut de cuplu și familie, Cabinet Individual de Psihologie.

Având în vedere că majoritatea obiectelor sunt realizate pentru oameni dreptaci, copiii stângaci vor avea un anumit dezavantaj. De aceea, pe cât posibil, încearcă să îi achiziționezi obiectele necesare adaptate stângacilor. De asemenea, va trebui să adopți o strategie diferită de a-l învăța pe copil anumite deprinderi practice. Fie vei realiza și tu respectiva sarcină cu mâna stângă, fie va trebui să te așezi în fața lui când vrei să îi prezinți o activitate model, pentru ca el să te poată imita, ca în oglindă.

Stângacii reprezintă aproximativ 10% din populaţia globului. Este un procent destul de mic, astfel încât nu reprezintă o prioritate pentru producătorii de gadgeturi sau ustensile de gătit.
Un studiu a demonstrat că stângacii au o capacitate de gândire mai rapidă şi reacţionează mai prompt. Stângacii demonstrează aptitudini mai avansate în domeniile creative precum pictura, teatrul, ori muzica. Această categorie de persoane se adaptează mai uşor noilor schimbări. Potrivit unor experimente ştiinţifice, stângacii se recuperează mai uşor în urma unor accidente.

Printre cei mai cunoscuţi stângaci se numără: Tom Cruise, Barack Obama, Mozart, Charlie Chaplin, Angelina Jolie şi alţii.

Foto: yoopa.co; afp.com; agovernmentofwolves.com

Adaugă comentariu

Închide