Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Povestiri scurte cu morală

Povestiri scurte cu morală

Poveștile cu animale sălbatice pot fi folosite pentru a-i învăța pe cei mici diferite aspecte ale vieții. În timp ce unele mesaje sunt simple și sincere, altele sunt intense și nu pot fi predate direct, de aceea scriitorii apelează la personificarea animalelor. S-a demonstrat științific că folosirea animalelor permite scriitorilor să spună o poveste puternică menținând totuși distanța emoțională. Totodată, se zice că copiii cărora li se citesc povești devin adulți mai inteligenți.

Așa că v-am pregătit 4 povestioare scurte pe care să le citiți copiilor înainte de somn și să discutați împreună morala fiecăreia.

 

1. Vulpea și capra

Într-o zi, mergând singură prin pădure, o vulpe ghinionistă cade într-o fântână. Pentru că nu reușește să iasă singură, speră să treacă cineva prin zonă ca să o ajute. O capră care trece pe acolo, vede vulpea și o întreabă de ce se află în fântână. Vulpea, vicleană, răspunde, „va fi o mare secetă, iar eu stau aici ca să mă asigur că voi avea apă”. Capra, naivă, crede și sare în fântână. Atunci vulpea urcă rapid pe capră și folosindu-se de coarnele acesteia ajunge sus, lăsând capra în fântână.
Morala: Să nu ai încredere în sfatul unui om aflat în necaz.

 

2. Iepurele și câinele de vânătoare

Într-o zi, un câine de vânătoare puternic vâna un iepure. După ce l-a alergat mult timp, câinele a obosit și a renunțat să mai vâneze. O turmă de capre care urmărea vânătoarea batjocorește câinele, spunând că micul iepure este mai bun decât un câine atât de puternic. La auzul acestor vorbe, câinele răspunde: „Iepurele fugea pentru viața sa, eu alergam doar pentru o cină. Aceasta este diferența dintre noi.
Morala: Interesul te îndeamnă la acțiune.

 

3. Leul și mistrețul

Era o zi fierbinte de vară. Un leu și un porc mistreț ajung în același timp la un ochi de apă că să bea. Ei încep să se certe și să se bată pentru că fiecare voia să bea primul. După un timp, obosesc și se opresc să-și tragă sufletul, când observă vulturii care îi urmăreau de sus. Atunci își dau seama că vulturii așteptau ca unul sau amândoi să cadă răpuși, iar ei să sărbătorească. Leul și porcul mistreț decid că este mai bine să fie prieteni decât să se lupte și să devină mâncare pentru vulturi. Ei beau apă împreună și pleacă fiecare pe drumul său.
Morala: Cei care se luptă sunt adesea urmăriți de alții, care vor să profite de înfrângerea lor.

 

4. Un măgar în pielea unui leu

Într-o zi, un măgar a dat din întâmplare peste pielea unui leu pe care vânătorii o lăsaseră să se usuce. A pus-o pe el și a mers așa spre junglă, înfricoșând animalele și oamenii de pe drum. Măgarul era foarte mândru de el însuși și a început să ragă de încântare. Imediat toată lumea și-a dat seama că era un măgar în pielea leului. Atunci animalele i-au dat măgarului o bătaie bună pentru a-l înspăimânta. Iar vulpea a venit la măgarul rănit și i-a spus: „Am știut că ești tu din cauza vocii tale.”
Morala: hainele fine pot deghiza un om, dar cuvintele prostești vor dezvălui întotdeauna nebunul.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: jucariiteddies.ro

Share:

Articole recomandate