Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Psihologul Mihail Labkovski despre secretele educării unui copil fericit

Psihologul Mihail Labkovski despre secretele educării unui copil fericit

Psihologul rus Mihail Labkovski lucrează doar cu maturii, dar are recomandări pentru părinții care doresc să se schimbe sau nu sunt mulțumiți de modul în care cresc copiii lor. Specialistul este convins că doar exemplul părinților îi ajută pe copii să fie fericiți.

În continuare vă oferim câteva recomandări sau opinii de-ale psihologului de care puteți ține cont dacă vă par utile:

- Dacă părinții nu sunt fericiți este imposibil să creeze astfel relațiile cu copiii lor încât aceștia să crească fericiți. Iar dacă părinții sunt fericiți nici nu este nevoie de acționat cumva special.

- Un părinte care nu se iubește și are o părere proastă despre sine nu poate crește un copil care să știe cum să se iubească și să aibă o părere bună despre propria persoană.

- Rădăcinile multor probleme se află în copilărie. Dar părinții v-au crescut așa cum au putut, nu-i mai puteți schimba pe ei. În schimb vă puteți schimba pe voi, să vă rescrieți scenariul din copilărie.

- Mulți se consideră introvertiți, dar de fapt nu erau astfel tot timpul. Mulți maturi de acum în copilărie au încercat să le spună părinților propriile secrete, dar au descoperit că pe aceștia nu-i interesează. Astfel, acum, la maturitate, au aceeași părere, că problemele lor nu-i interesează pe alții.

- Sentimentul de siguranță pe care copilul trebuie să-l aibă în copilărie este cea mai importantă condiție ca el să devină un matur sănătos psihologic.

- Stabilitate, confort și încredere – asta trebuie să primească fiecare copil de la părinții săi. Dacă părinții se comportă agresiv, își critică și înjosesc copilul, atunci acesta va crește ca un matur care nu va avea încredere în oameni.

- Dacă mama se află în concediul de îngrijire a copilului fără a avea mare plăcere de la aceasta, dacă se ignoră total pe sine afirmând că „trăiește doar pentru copil”, la sigur copilul nu are de câștigat nimic din aceasta.

- Dacă aveți grijă ca copilul să fie îmbrăcat, încălțat, hrănit, aceasta nu înseamnă educație. Din păcate mulți părinți confundă grija cu educația, astfel ei nu prea comunică cu propriul copilul.

- Dacă ați născut al doilea, al treilea sau al zecelea copil nu-i spuneți celui mai mare că el e deja mare, că acum trebuie să aibă grijă de fratele/frații mai mici. Deși e copilul mai mare, în raport cu voi, părinții, el e mic, iar mențiunea precum că trebuie să se maturizeze, să aibă grijă de frații mai mici îi dă impresia că nu-l mai iubiți.

- Copilul trebuie iubit pentru că el este. Nu mai cereți de la el să facă una sau alta, nu-l criticați fiindcă nu poate cânta/dansa/desena, nu transferați asupra lui faptul că nu sunteți mulțumiți de propria persoană.

 

Informații: deti.mail.ru

Foto: labkovskiy.ru

Share:

Articole recomandate