Sfatul psihologului: Cum pregătim copilul pentru debutul şcolar

Sfatul psihologului: Cum pregătim copilul pentru debutul şcolar

Centrele educaționale și grădinițele reprezintă o etapă importantă în procesul de pregătire a copilului și constituie prima experiență de viață în societate. Anume aceste instituții ajută copilul să se angajeze în relații sociale de grup și să dezvolte simțurile de investigație și acțiune.

„Intrarea în colectivitate a copilului e primul hop, care vine la pachet cu o perioadă de testare foarte importantă, în care copilul trebuie să se obișnuiască cu programul, cu ritmul, cu oameni noi, cu colegii.”, susține psihologul Nicoletta Niculescu.

Referindu-se la procesul de acomodare, psihologul a menționat că cea mai potrivită variantă pentru orice copil este frecventarea instituțiilor cu un program scurt. Ai doar câțiva ani din viața ta, în care ai văzut o pisică, o mămică, o bunică. Dintr-o dată, te trezești într-un loc nou de la 9 la 6 sau de la 8 la 4, e foarte greu pentru un copil. Dacă este posibil pentru familia cu pricina să meargă la program scurt ar fi mai ușor.”

De asemenea, psihologul consideră că centrele de dezvoltare și grădinițele – instituțiile care au scopul de a pregăti corect copilul pentru debutul școlar, trebuie să întrunească o serie de activități, care includ: dezvoltarea personală, emoțională și socială; dezvoltarea limbajului și a comunicării; dezvoltarea cognitivă.

Un centru educațional din Chișinău care întrunește criteriile de mai sus este Giraffe Kids Club. Pe lângă programul Mini-grădi pe care îl puteți descoperi AICI și programul Pregătirea pentru școală despre care puteți citi mai multe AICI, Centrul educațional Giraffe Kids Club vă propune o serie de activități interesante și utile pentru copii, cum ar fi:

 

- Logopedie prin jocuri și exerciții – lecții individuale cu o durată de până la 45 de minute.

Terapia tulburărilor de limbaj trebuie să se realizeze timpuriu pentru a evita ulterioarele decalaje ce pot apărea între vârsta cronologică a copilului și vârsta limbajului. Tulburările de limbaj ale copiilor au tendinţa de instalare şi agravare, în cazul neglijării lor. De regulă, tulburările intelectuale se asociază cu cele de limbaj, iar tulburările de recepţie sau de emisie duc la alterarea laturii intelectuale a limbajului, având consecinţe nefaste asupra afectivităţii şi comportamentului copilului.

În cadrul orelor, copilul va efectua exerciții pentru educarea respirației și a echilibrului inspir-expir, se va dezvolta vocabularul și limbajul impresiv și expresiv. Cel mai important de reținut este că toate exercițiile vor avea un caracter specific, acestea variază în funcție de fiecare problemă de limbaj în parte și presupun elaborarea unui plan de intervenție personalizat și adecvat la particularitățile de dezvoltare ale fiecărui copil.

 

- Șah prin descoperire, disciplină și tact – se admit copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani.

Copiilor se va cultiva gândirea anticipativă, așa încât să preîntâmpine mișcările oponentului pe tabla jocului de șah. Mai mult decât atât, se va exersa și amplifica inteligența emoțională și socială prin participare. Jocul de șah stimulează și cultivă disciplina, perseverența, gândirea avansată, respectul adversarului și urmărește obținerea victoriei.

 

- Lecții de limba engleză captivante și educative  – se admit copii cu vârsta cuprinsă între 2,5 și 7 ani.

Sunt folosite metode moderne de predare, care au scopul de a transforma o lecție de engleză într-o experiență inedită, distractivă și atractivă pentru copii. În cadrul Centrului educațional Giraffe Kids Club, o lecție de engleză nu înseamnă doar însușirea unei limbi internaționale, ci și dobândirea cunoștințelor în domeniul cultural din întreaga lume. Lecțiile de limba engleză includ exerciții de gramatică, vocabular, audiere, scriere și comunicare – toate adaptate vârstei și individualității fiecărui copil.

 

Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook - Giraffe Kids Club și pagina web www.giraffekids.md pentru a fi la curent cu toate programele organizate pentru copii. Mai multe detalii despre Giraffe Kids Club puteți obține la numărul de telefon 079522375.

 

 

Adaugă comentariu

Închide