Traume emoționale ce pot fi provocate în copilărie
- 2018-08-20
- 3321
Majoritatea problemelor psihologice își au originile în traumele emoționale din copilărie. Experiențele din primii de viață îți modelează personalitatea și atitudinea cu privire la diferite situații întâmpinate ulterior în viață. În general, experiențele traumatizante care produc multă suferință în copilărie generează temeri care se mențin și la maturitate. Astfel, este posibil să reacționezi ca un copil în fața situațiilor stresante.
Dacă ai avut experiențe neplăcute în prima perioadă a vieții, copilul din tine care a fost umilit, trădat sau care are o stimă de sine scăzută va ieși la lumină, dezvăluindu-ți temerile cele mai adânci. Prin urmare, este normal ca aceste răni emoționale să dăinuie în tine și să te afecteze chiar și în ziua de azi.
1. Umilință. Dacă diferiți colegi de clasă, membri ai familiei sau rude au râs de anumite trăsături sau gesturi de-ale tale din copilărie, este posibil să fi dezvoltat o personalitate introvertită cu multe probleme. Victimele criticilor distructive se pot transforma în oameni cruzi care vor ca și ceilalți să sufere cum au suferit ei.
2. Teamă de abandon. Copiii abandonați caută modalități de a-și umple golurile interioare ca adulți. Aceștia își părăsesc partenerii și evită să își ia anumite angajamente de teama de a nu fi părăsiți ei primii. Din gura lor se adu mereu replici precum: „Te părăsesc eu înainte să mă părăsești tu”, „Dacă pleci, nici să nu te mai întorci” etc. Persoanele cu teamă de abandon trebuie să lucreze asupra mai multor aspecte, cum ar fi frica de a fi respinse, zidurile pe care le-au construit în jurul lor, singurătatea și, mai ales, contactul fizic.
3. Stimă de sine scăzută. Stima de sine se dezvoltă în timpul copilăriei, mai ales în familie. Dacă nu îți accepți și nu îți iubești copiii așa cum sunt ei, aceștia vor considera că trebuie să se schimbe pentru a-ți fi pe plac. Fiecare copil are anumite trăsături și abilități care îl fac unic și diferit de ceilalți. Dacă micuțul îți vorbește despre o reușită care îl face să se simtă mândru de el, exprimă-ți bucura prin gesturi afectuoase. În acest fel, copilul va ști că îl iubești și îl apreciezi. Cel mic va simți că îi crește stima de sine și se va simți bine în propria-i piele. În general, persoanele cu o stimă de sine scăzută sunt nehotărâte, leneșe, descurajate, pesimiste și se jenează ușor.
4. Nedreptate. Dacă un copil este pedepsit mereu pe nedrept sau în mod exagerat, acesta devine o persoană nesigură. Nedreptatea este una dintre acele răni emoționale din copilărie care conturează o perspectivă negativă asupra vieții. În plus, cei care au fost nedreptățiți în copilărie critică tot ce văd în jurul lor.
5. Trădare. Dacă părinții nu își țin promisiunile făcute copiilor, aceștia din urmă pot deveni neîncrezători și neprietenoși ca adulți. Respectul și loialitatea le hrănesc stima de sine din viitor. Dacă păcălești un copil, îi transformi inocența și naivitatea în răutate.
Nu uita că fiecare copil este unic și își dezvoltă abilitățile în propriul ritm. Nu trebuie să îl compari niciodată cu prietenii sau colegii săi de clasă. Dacă vrei ca micuțul să schimbe ceva la el însuși, încurajează-l să reflecteze asupra propriului comportament și nu îl pedepsi pe nedrept. Totodată, este datoria fiecărui părinte să comunice întotdeauna cu copilul său. Astfel, cel mic va avea încredere să discute despre temerile și grijile sale, oferindu-ți ocazia de a-i rezolva mai repede problemele.
Sursa: dozadesanatate.ro; nataliaprahova.ru