Un psihiatru renumit ne spune să nu le dăm voie copiilor să dicteze regulile

Un psihiatru renumit ne spune să nu le dăm voie copiilor să dicteze regulile

David Eberhard este un psihiatru suedez renumit care a publicat cartea „Copiii la putere” și care s-a vândut în milioane de exemplare într-un timp foarte scurt. Psihiatrul vine cu recomandări către părinți menționând că aceștia, încercând să fie foarte liberali și permițându-le copiilor să dicteze regulile, cresc o generație de oameni infantili, care nu țin cont de părerea nimănui.

Psihiatrul subliniază că părinții nu trebuie să joace așa cum le cântă copiii. Elementar, cei mici nu trebuie să dicteze ce să se gătească la cină, ce să se privească la televizor, cu ce să se îmbrace etc. etc.

David Eberhard a menționat că practic fiecare industrie acum își dorește să facă bani pe seama copiilor noștri. Astfel, s-a ajuns ca în familie cheltuielile să fie făcute în funcție de dorințele copilului: telefon performant, tabletă, jucării și haine cât mai scumpe, anumite produse alimentare...

În opinia autorului cărții „Copiii la putere”, un semn că copilul vostru este tiran e faptul că nu acceptă să îmbrace hainele pe care le-ați ales. Acesta vă dictează cu ce să-l îmbrăcați și ce să-i cumpărați, iar dacă nu vă permiteți hainele de firmă precum unii colegi de școală se încep scandaluri în casă. Nu degeaba tot mai mulți părinți din întreaga lume optează pentru reintroducerea uniformelor școlare, căci așa copiii cel puțin vizual sunt egali și se pot manifesta în colectiv prin talente și aptitudini, nu cu haine de brand.

Alt semnal menționat de psihiatru este faptul că părinții întreabă de copil ce să gătească la cină. Așa cum majoritatea copiilor preferă pastele și pizza devine tot mai greu de negociat ce va mânca întreaga familie. Autorul cărții subliniază că niciun copil nu va muri de foame dacă într-o seară se va culca flămând. Iar părinții trebuie să acționeze în comun și dacă cel mic refuză un fel de mâncare, atunci când tatăl îi zice că se poate scula flămând de la masă mama să-i dea dreptate soțului, dar nu să-i propună copilului altă mâncare.

Al treilea semn este faptul că copilul dictează ce să se vizioneze la televizor. Părinții își doresc să vadă noutățile, dar copilul insistă pe desene animate/film artistic/show distractiv. În familiile în care copiii dictează regulile la televizor se vizionează ceea ce vrea cel mic. Dar nu este corect. Părinții trebuie să-și impună autoritatea.

Părinții trebuie să protejeze copiii de probleme, să le asigure un trai decent, să-i direcționeze spre deciziile corecte. În rest copilul nu poate să-și impună propriile reguli și să facă întreaga familie să acționeze doar în favoarea sa.

 

Informații: deti.mail.ru

Foto: deti.mail.ru; centropsicologialopezdefez.es; istock

Adaugă comentariu

Închide