O mamă moldoveancă povestește despre condițiile la grădinița din România la care și-a dat gemenii

O mamă moldoveancă povestește despre condițiile la grădinița din România la care și-a dat gemenii

Cristina Morosan este mama gemenilor Alexandra și Vasil, născuți la începutul anului 2016. Mămica a decis să ne povestească experiența sa de a-și înscrie copiii la o grădiniță în România, menționând că deoarece are un loc de muncă acolo, la final de august, gemenii s-au mutat ea în Arad.

Mai departe vă propunem să vedeți ce ne-a relatat mămica:

Prima noastră experiență la grădiniță a fost la vârsta de 1 an și 9 luni în Republica Moldova. Din prima eram conștientă și sigură că gemenii nu vor avea probleme de acomodare cu noul program. Mereu au fost încurajați să fie independenți și să încerce să se încadreze în cercul de persoane cu care interacționează.

Așa a și fost. Am mers la grădiniță timp de un an în Republica Moldova. Acolo au învățat să vorbească mai bine, să mănânce singuri, și tot acolo au învățat ce înseamnă să facă parte dintr-un grup social.

De doua săptămâni, Alexandra și Vasile merg la o grădiniță cu program prelungit din Arad. Programul prelungit presupune intervalul orar 07.30 – 17.30. Eu aveam emoții. Oraș nou pentru mine și pentru copii mai ales. Mare mi-a fost surprinderea când am văzut receptivitatea cu care am fost tratați când a venit vorba de înscriere la grădiniță. Oameni zâmbitori și hotărâți să facă totul pentru copiii ce au pășit pragul grădiniței în noul an.

Primul lucru care mi-a atras atenția a fost curtea grădiniței. Tobogane noi, spații cu o mare de biluțe colorate, leagăne și multe jucării noi aranjate frumos. A urmat bucătăria, echipată cu tot necesarul de unde mirosea fantastic.

Copiii au 3 mese pe zi și o gustare. Meniul pentru o zi spre exemplu este compus din: cereale cu lapte la mic dejun, fructe la ora 10.00, prânzul compus din supă de pui, ciulama cu pulpe de pui cu ciuperci și mămăliguță și fursecuri glazurate, iar după ce se trezesc au parte de chec cu cacao și nuci caju la gustare. Toate acestea gătite în bucătăria grădiniței de niște doamne cu mâini de aur. E prima dată când merg la grădiniță și din bucătărie vine un asemenea miros îmbietor…

Grupele copiilor frumos aranjate. Pereții plini cu rafturi cu cărți, puzzle-uri, jucării… Te trimite cu gândul mai mult la bibliotecă decât la o grupă pentru copii… Zic asta pentru că la cealaltă grădiniță la început de an, se strângeau bănuți pentru a cumpăra jucării, cărți sau… renumita reparație… Aici nimic. Tot ce plătesc părinții este masa copilului care reprezintă o sumă simbolică de 9,5 RON/zi (în lei moldovenești ar fi circa 40 de lei n.r.).

Au toaletele adaptate pentru copii și în prima zi de la deschidere toți copiii au primit dulciuri și cadouri din partea grădiniței. Și da, asta fără nici o contribuție a părinților. Toate astea într-o grădiniță de stat.

După prima zi, seara, am mers după ei. Fără lacrimi și fericiți, îmi spuneau că „Doamna este bună, mami!”.

Cu drag ne aducem aminte de prima noastră grădiniță, dar nu putem să nu menționăm cât de mult ne-a surprins cea pe care o frecventăm acum. Copiii merg cu drag, iar sâmbătă și duminică mereu întreabă când mergem la grădiniță.

Le doresc tuturor părinților și copiilor să se bucure de această etapă frumoasă din viață!

 

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu