Cele mai dăunătoare obiceiuri pentru dinţii copiilor

Cele mai dăunătoare obiceiuri pentru dinţii copiilor

Anumite obiceiuri ale copilului pot avea consecinţe negative dintre cele mai serioase asupra sănătăţii dentare,care pot fi corectate doar cu mult efort şi perseverenţă. În articol menționăm 3 cele mai dăunătoare obiceiuri pentru dantura piciului.

Sugerea suzetei sau a degetului

Sugerea suzetei sau a degetului reprezintă unul dintre cele mai frecvente obiceiuri întâlnite la cei mici. Dacă până la vârsta de 2-3 ani suzeta este considerată inofensivă, atunci după această vârstă, folosirea ei produce deformarea maxilarului şi împingerea incisivilor superiori mai în faţă şi uneori în sus. Presiunea exercitată de deget este şi mai puternică, iar pe lângă împingerea maxilarului în faţă şi îngustarea lui, mai împiedică şi creşterea mandibulei către interior.

Copiii care dezvoltă unul dintre aceste obiceiuri vor avea un profil facial caracteristic cu buza şi dinții superiori mai proeminenţi, iar mandibulă insuficient dezvoltată (mai în spate). Consultaţia la un medic specialist ortodont trebuie făcută cât mai devreme posibil, pentru găsirea unor metode de înlăturare a acestui obicei şi pentru corectarea efectelor acestuia cu ajutorul unui aparat ortodontic”, menţionează Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie.

Roaderea unghiilor și/sau a creioanelor

Întâlnit la unii copii în timpul concentrării asupra altor activităţi, acest obicei poate produce nu numai tocirea dinţilor, dar şi introducerea unor bacterii dăunătoare în gură şi, de aici, în întregul organism. Reducerea presiunii exercitate de mediu, mai ales şcolar, poate ajuta copilul să renunţe la acest mod de exprimare a stresului. Roaderea creionului sau a pixului poate produce modificarea asimetrică a poziţiei unor dinţi, rănirea gingiei şi, la fel, introducere bacteriilor dăunătoare în gură.

Scrâşnirea din dinţi

Bruxismul (scrâşnirea dinţilor) este un obicei întâlnit din ce în ce mai frecvent şi la copii, fiind o manifestare involuntară a stresului sau, conform opiniei lui Evghenii Komarovskii, a deficitului de calciu. Acesta apare în general noaptea şi produce tocirea smalţului dentar, care are o grosime şi rezistenţă mai mică decât la adult. Părintele împreună cu medicul dentist sau specialistul ortodont pot ajuta copilul să renunţe la aceste obiceiuri dăunătoare, să reducă şi să înlăture efectele negative ale acestora. La fel de important este şi controlul periodic la medicul stomatolog, care ar trebui să aibă loc cel puţin o dată la şase luni. 

 

Informații: clickpentrufemei.ro; komarovskyi.net

Foto simbol: agushenka.ru

Adaugă comentariu