Cum să îţi protejezi copilul de căpuşe
- 2015-06-15
- 33117
Primăvara şi vara este perioada când petreci mai mult timp cu copilul tău în natură. În mediile naturale, în parcuri sau în păduri, nu poate fi vorba de un mediu sigur, aşa că ai mare grijă la căpuşe.
Căpuşele sunt periculoase atât în cazul copiilor, cât şi adulţilor şi îţi pot aduce mai multe neplăceri, cum ar fi boala Lyme, erlichioza, erupţii cutanee, febră etc. Mai jos vedeţi câteva sfaturi despre cum puteţi să îi protejaţi pe cei mai mici de muşcăturile căpuşelor:
- Îmbracă-l în pantaloni lungi şi bluze cu mâneca lungă, preferabil de culori deschise.
- Optează pentru încălţăminte de tip închis şi nu uita de şosete.
-A coperă-i capul cu o pălărie sau un chipiu.
- Procuraţi din farmacii produse ce conţin permetrin, o substanţă care ucide căpuşele şi aplicaţi-o pe încălţăminte, îmbrăcăminte, sau alte obiecte.
- O alternativă de scurtă durată a produsului de mai sus sunt, cele produse pe bază de DEET (N,N-dietil-m-toluamidă), cunoscut ca repelante. Înainte de a aplica acest produs, citiţi cu atenţie instrucţiunile.
- Verifică-i temeinic corpul pentru a te asigura că nu există nici o urmă de căpuşă. Acordă atenţie următoarelor părţi ale corpului: sub braţe, în jurul urechilor, în interiorul buricului, în partea din spate a genunchilor, în jurul părului, în jurul taliei, pe mâini.
- Fă-i duş imediat ce reveniţi de afară. S-a demonstrat că duşul făcut în primele 2 ore reduce riscul de apariţie al bolii Lyme.
Ce faci dacă te-a "muşcat" o căpuşă
În cazul în care înţeapă, căpuşa elimină o substanţă cu rol anestezic, aşa că copilul tău nu va şti că este muşcat. La început, căpuşa este mică şi pe măsură ce se hrăneşte cu sânge, volumul ei se dublează. Dacă observi o căpuşă, nu te panica şi scoate-o cu grijă, iar pe leziune aplică un antiseptic (vezi mai jos un VIDEO). Prinde căpuşa cât mai aproape posibil de suprafaţa pielii şi extrage-o cu mişcări lente în sus şi urmăreşte ieşirea acului din piele. Ai grijă când o scoţi cu penseta, ca nu cumva capul parazitului să rămână sub piele.
Pentru o siguranţă mai mare apelează la un medic care va elimina parazitul şi va dezinfecta locul.
Foto: www.romaniatv.net