Cum trebuie să acționezi când copilul s-a pierdut sau ca să previi o astfel de situație

Cum trebuie să acționezi când copilul s-a pierdut sau ca să previi o astfel de situație

Organizația LizaAlert, creată după ce o fetiță din Rusia s-a pierdut și a fost căutată de voluntari mai multe zile, a pregătit o serie de sfaturi pentru părinți cum să acționeze în caz că copilul s-a pierdut. Platforma taticulmodern.com a decis să promoveze aceste acțiuni ca părinții să fie pregătiți și să acționeze corect.

În continuare vedeți recomandările celor de la LizaAlert:

- Dacă mergeți la un eveniment de amploare unde va fi foarte multă lume, faceți o poză copilului (în picioare) chiar la începutul evenimentului – aceasta va fi cea mai recentă fotografie cu copilul dvs. care va fi utilizată de autorități în cazul în care va fi necesar să fie căutat sau să apară în presă.

- Dacă aveți posibilitate luați-i copilului o brățară/ceas/telefon cu GPS care să vă ajute să-l găsiți în caz că se pierde. Dacă nu, scrieți pe-o foaie telefonul dvs. de contact sau adresa de acasă și puneți-o în buzunar la hăinuță.

- Dacă copilul merge singur la școală sau la alte cercuri pentru copii și știți că în mod obișnuit ajunge în 30 min. – alertați imediat pe toată lumea dacă el nu apare timp de 1 oră. Sunați toate rudele, prietenii, profesorii (la care merge la meditații), colegii de clasă etc. Nu trebuie să vă simțiți incomod să faceți asta, s-ar putea să vă pară rău că n-ați făcut-o atunci când copilul va fi dat dispărut.

- Dacă copilul lipsește mai bine de 2-3 ore, sunați imediat la poliție (902) și declarați-l dispărut. Povestea cu „trebuie de așteptat 3 zile” este un mit, o minciună sau o nedorința colaboratorilor de poliție să lucreze. În legislație nu există nici o stipulare de acest gen.

- Este important să învățați copilul să vă sune imediat cum ajunge la destinație sau se pornește spre casă. Iar cel mai bun exemplu e să vă vadă pe dvs. făcând asta. Părinții, de față cu copilul, trebuie să se sune între ei și să anunțe că se rețin, sau se pornesc acasă, sau pleacă undeva și să atragă atenția copilului că aceasta nu e o formă de control, ci o formă de grijă. Astfel, copilul va deprinde ușor acest obicei și-l va respecta.

- Atât copiilor, cât și bătrânilor ar fi o idee bună să le instalați aplicații speciale cum ar fi „My Friends” (iPhone) sau „My family” (Android), dar țineți minte că aceste aplicații au nevoie de acces la Internet.

- Învățați copiii să spună „NU!”. Învățați copiii să NU asculte de adulții străini. Mereu îi învățăm pe copii să asculte de părinți, bunici, educatoare, învățătoare, vecini, șoferi, paznici etc. În consecință, avem copii care „ascultă” pe toată lumea și merg oriunde cu oricine. De aceea, spuneți-le copiilor că adulții normali și adecvați niciodată n-ar apela la un copil să-i ajute, să ducă/aducă ceva, să păzească ceva, să caute în mașină, nu i-ar promite copilului bomboane și nici nu i-ar propune să vadă pisicuțe, cățeluși etc.

- Chiar dacă copilul a întâlnit, totuși, o cunoștință de familie și aceasta se oferă să-l ducă acasă, instruiți copilul să vă sune imediat și să vă ceară voie să facă asta. Iar dvs. trebuie să sunați cunoștința în cauză și să confirmați cele spuse de copil.

- Dacă copilul sau alt membru al familiei vă sună și vă roagă să-l întâlniți (la stație, la intrarea în bloc, la colț de stradă etc.) – fiți buni și ieșiți să-l întâlniți. Nu se știe în ce circumstanțe v-au sunat, poate ceva i-a speriat, sau li s-a părut că sunt urmăriți, sau se simt amenințați de ceva, nu contează, pur și simplu ieșiți și-i întâlniți. Veți regreta foarte mult dacă nu veți face acest lucru și ceva rău s-ar întâmpla până la urmă.

- Învățați-vă copilul să strige. Mulți copii și chiar adulți pur și simplu nu pot face asta. Începeți repetițiile în parc/pădure prin propriul exemplu și continuați în oraș, în plină stradă. Într-o zi, asta v-ar putea salva/ajuta să evitați o tragedie.

- Rețelele de socializare nu trebuiesc interzise copiilor în niciun caz. Permiteți-i să-și facă un cont, eventual îl ajutați, astfel veți avea la dispoziție multă informație utilă: ce interese are, ce muzică preferă, cu cine e prieten. O dată pe lună verificați-i lista de prieteni. Bateți alarma dacă găsiți în prieteni adulți pe care nu-i cunoașteți. Dacă îi veți interzice rețelele de socializare, copilul își va face profiluri false și nu veți mai fi la curent cu nimic.

- Când copilul dispărut este în final găsit, nu-l certați și nu strigați la el. Îmbrățișați-l, liniștiți-l și asigurați-l că-l iubiți necondiționat. Apoi, calm și liniștit explicați-i că v-ați făcut griji. La fel de calm explicați-i de ce ceea ce a făcut/s-a întâmplat a fost periculos.

 

Foto simbol: youtube.com

Adaugă comentariu

Închide