Greșelile părinților: Medicul Komarovsky despre primul ajutor la copii în caz de luxații

Greșelile părinților: Medicul Komarovsky despre primul ajutor la copii în caz de luxații

Această eroare poate costa sănătatea persoanei vătămate. Și în țările din Europa și Statele Unite pentru un astfel de „ajutor” s-ar putea să fii dat în judecată. Ce nu trebuie de făcut în caz de luxație?

Potrivit statisticilor, iarna, numărul accidentărilor crește cu 30-40%. Iar cea mai comună dintre ele este luxația. Mulți oameni nu consideră această traumă o problemă serioasă și încearcă să o „vindece” singuri. Ce nu ar trebui de făcut în caz de luxație, a spus medicul pediatru, Evgheni Komarovsky. 

Să ne imaginăm o situație: un adult sau un copil alunecă și se prăbușește la pământ. Adesea, această situație se limitează doar cu durere în al cincilea punct, dar există momente în care o persoană rănește un membru. Există două tipuri comune de leziuni - fractură și luxație. În primul caz, integritatea osului este deteriorată, în al doilea caz, osul rămâne intact, dar își părăsește poziția normală în articulație.

Ambele răni sunt destul de periculoase și, la prima vedere, poate fi dificil să le diferențiem. Principala diferență este că, în cazul unei fracturi, de obicei se schimbă lungimea și forma membrului, iar în cazul unei luxații, membrul nu se schimbă vizual (cu excepția edemului). Cu toate acestea, în orice situație, medicii recomandă insistent să contactați camera de urgență - doar un traumatolog, pe baza unei radiografii, poate diagnostica cu exactitate problema.

Ce fac de obicei cetățenii noștri conștiincioși? După ce au determinat dislocarea „la ochi”, ei încearcă să o corecteze singuri. 

„Aceasta este cea mai frecventă greșeală”, a subliniat Evgheni Komarovsky. Și a avertizat că în multe țări dezvoltate pentru o astfel de asistență neautorizată poți fi chiar dat în judecată.

Oamenii fără studii medicale nu au idee cum să introducă osul în mod corespunzător. Încep să răsucească aleatoriu și să zvâcnească membrul, ca urmare, problema este doar exacerbată. Această practică este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mici. 

Nu numai că veți provoca o durere severă copilului prin acțiunile dvs. neglijente, dar puteți deteriora și mai mult membrul. Articulațiile și ligamentele copiilor sunt mult mai mobile decât cele ale adulților: datorită acestui fapt, un specialist poate corecta cu ușurință o luxație, iar o persoană care nu cunoaște poate deplasa și mai mult osul în lateral.

Primul ajutor care trebuie acordat unei persoane dacă se suspectează o luxație este imobilizarea cât mai mult posibil a membrului rănit, recomandă Komarovsky. Dacă este posibil, mergeți imediat la un specialist. Dacă chemați medicul acasă, aplicați ceva rece pe locul leziunii înainte de sosirea lui, acest lucru va ameliora umflarea și va reduce durerea. Doar nu puneți gheață peste membru: astfel veți provoca degerăturile de țesut. Asigurați-vă că înfășurați articolul rece în mai multe straturi de pânză.

Nu ezitați și așteptați ca problema să dispară de la sine. Luxațiile nu se rezolvă, avertizează Komarovsky. Mai mult de atât, doar o luxație „proaspătă” după leziune poate fi corectată într-o manieră închisă. Dacă vătămarea este de lungă durată, cel mai probabil, va trebui să se recurgă la o intervenție chirurgicală. 

Sursa: kolobok.ua

Adaugă comentariu

Închide