Odoraș.

Odoraș.

Linex

4 mituri despre gelurile care se folosesc când ies dinții

4 mituri despre gelurile care se folosesc când ies dinții

Gelurile de dentiţie sunt făcute pentru a-i ajuta pe bebeluşi să depăşească mai uşor perioada dificilă a erupţie primilor dinţi. Apariţia dinţilor de lapte trece uneori neobservată. Dar pentru majoritatea bebeluşilor acest proces se lasă cu plânsete, văicăreli, durere, salivaţie abundentă şi chiar febră. Vezi în continuare dacă merită să foloseşti geluri de dentiţie pentru bebeluşul tău şi cât de sigure sunt, conform specialiștilor citați de www.mouthhealthy.org.

Primii dinţi pot să apară încă de la vârsta de 3-4 luni, dar, în majoritatea cazurilor, ei apar în jurul vârstei de 5-6 luni. Poţi să-ţi dai seama de acest lucru pentru că cel mic devine morocănos, anxios, plânge des, salivează excesiv, are gingiile roşii, duce degetele la gură, dar şi alte obiecte. Uneori poate să facă şi febră. Simptomele apariţiei primilor dinţi apar cu câteva săptămâni înainte să vezi primul dinţişor. Vezi mai jos ce metode dau rezultat pentru calmarea durerilor provocate de apariţia dinţilor de lapte.

Mit: trebuie să foloseşti un gel de dentiţie imediat ce apar primele simptome că micuțului îi ies dinți

Înainte de a cumpăra de la farmacie un gel pentru dentiţie, apelează la alte metode de ameliorare a disconfortului copilului. Oferă-i inele refrigerate sau o suzetă, masează-i uşor gingia cu un degetar din cauciuc moale şi curăţă-i gingia cu un tampon înmuiat în infuzie de muşeţel sau de salvie. La fel de important în această perioadă este să-ţi dezmierzi copilul, să-l îmbrăţişezi, să-l mângâi. 

Apropierea de mama sa îl va ajuta să se calmeze şi să se liniştească. Numai atunci când aceste metode eşuează, poţi încerca cu un gel de dentiţie, dar fără să renunţi la celelalte metode.

Adevăr: gelurile de dentiţie sunt analgezice şi anti-inflamatoare

În farmacii poţi găsi diverse preparate pentru calmarea durerilor provocate de apariţia dinţilor. Un gel de dentiţie tipic pentru sugari cuprinde agenţi analgezici şi anti-inflamatori care previn dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală. Aceşti agenţi ajută deoarece în perioada erupţiei dentare, gingia se inflamează foarte uşor. În compoziţia gelului găsim lidocaină (analgezic activ) şi extract de muşeţel sau cimbru, cu acţiune dezinfectantă.

Mit: gelurile de dentiţie se pot folosi fără restricţii

Gelurile de dentiţie fac parte din categoria medicamentelor şi au restricţii legate de supradozaj ca orice alt medicament. De aceea, înainte de a le utiliza, citeşte prospectul produsului şi respectă instrucţiunile producătorului. Pe degetul curat se aplică acea cantitate prescrisă de gel (de regulă de mărimea unui bob de mazăre) şi se masează apoi cu degetul gingia bebeluşului. De obicei gelul de dentiţie poate fi folosit de mai multe ori pe zi, iar efectul acestuia trece după o oră, astfel încât este imposibil de a elimina complet durerea cu ajutorul lui.

Mit: gelul de dentiţie este singurul medicament care poate fi folosit pentru a atenua durerea

Dacă cel mic plânge noaptea şi are dureri, poţi să-i dai înainte de culcare un calmant în formă lichidă (ibuprofen). Chiar şi aşa, dozajul şi perioada trebuie stabilite de medicul pediatru.

Dacă ți s-a părut util și interesant acest material, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte materiale la fel de captivante!

Sursa: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate