Până la această valoare febra nu trebui combătută deoarece luptă cu boala

Până la această valoare febra nu trebui combătută deoarece luptă cu boala

Febra e semn că imunitatea funcționează. Aceasta nu este altceva decât o modalitate a organismului de a lupta cu boala. Medicamentele luate înainte de a se depăşi valoarea de 38,5 grade Celsius, scad febra, dar distrug şi anticorpii.

Mulţi intră în panică atunci când fac febră mai mare de 38 de grade şi o tratează agresiv, fără a şti că, de fapt, febra, atât la copii, cât şi la adulţi, nu este decât un semn că imunitatea funcţionează la capacitate maximă.

Peste 85% dintre părinţi le administrează copiilor antitermice înainte ca febra să atingă 38,5 grade Celsius, iar 68% dintre aceştia le fac împachetări cu oţet înainte ca temperatura să atingă valoarea de 39,5 grade Celsius, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în „Pediatrics”. Organismul are însă propriile metode naturale de a ţine febra sub control.

Febra reprezintă creşterea temperaturii corpului peste „limita normală”. Deşi ceea ce este „normal” pentru o persoană nu este „normal” pentru alta, intervalul de 36-38 de grade Celsius poate fi considerat un reper. Febra în sine nu este o boală, ci un simptom al unui spectru larg de infecţii virale sau bacteriene, de la infecţii respiratorii, pneumonii, până la infecţii urinare şi diaree.

Când aceste microorganisme care există în mod natural în organism se înmulţesc excesiv, sistemul imunitar se activează şi organismul reacţionează şi prin febră. Celulele albe (leucocitele) sunt eliberate în cascadă în sânge pentru a eradica „intruşii”. Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor de rutină. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.

Însă convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute. „În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, spune medicul pediatru Rodica Nanu. În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.

 „Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puţin respectată. Dezavantajele medicaţiei depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.

În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate şi în prospect. Dacă febra continuă să crească, se recomandă alternarea paracetamolului cu ibuprofen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj. La febră mare, peste 40,5, foarte eficient este metamizolul (algocalmin)”, adaugă pediatrul Rodica Nanu.

Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producţia de anticorpi.

Febra trebuie mai degrabă ţinută sub control prin hidratarea corespunzătoare, având în vedere că favorizează pierderea lichidelor, iar deshidratarea o întreţine. Chiar dacă cei febrili nu simt senzaţia de sete, hidratarea nu trebuie slăbită.

Până la apariţia senzaţiei de sete, vor fi deja deshidrataţi. Se recomandă, de asemenea, băi calde şi îmbrăcăminte uşoară, din bumbac, care să permită pielii să respire. Un sfat pentru părinţi e să nu-i oblige pe copii să mănânce. De cele mai multe ori şi apetitul e scăzut, şi e mai bine să fie hidrataţi decât „îndopaţi”.

Produsele cu zahăr sunt interzise, de asemenea. Un studiu publicat în „American Journal of Clinic Nutrition” a demonstrat că anticorpii scad cu fiecare linguriţă de zahăr. De asemenea, nu consumaţi îngheţată sau sucuri dulci reci ca să calmaţi fiebinţeala fiindcă dozele crescute de zahăr trag în jos sistemul imunitar, când ar trebui să lucreze la intensitate maximă.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; kp.ru

Adaugă comentariu