Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Află care este vârsta bună pentru înot!

Află care este vârsta bună pentru înot!

Înotul este un sport foarte benefic pentru copii, care antrenează toţi muşchii şi care facilitează dezvoltarea armonioasă a corpului. De înotul este un sport ideal pentru copii, care este vârsta potrivită şi multe altele, citeşte în acest articol.

 

Vârsta ideală pentru înot

„Din  proprie experienţă, ştiu că un copil de şapte ani poate învăţa mai uşor să înoate decât unul de doi sau chiar de cinci ani. Mai explicit, la vârsta de doi-trei ani copilului îi este suficient să se joace în apă cu jucării gonflabile, sub supravegherea părinţilor sau cu participarea lor activă în procesul de joc”, spune Zina Ciorici, antrenoare de înot.

La trei-cinci ani, copilul poate fi învăţat să se întindă în apă pe spate şi să se familiarizeze cu calităţile fizice ale apei, cum ar fi, de exemplu, faptul că ea se împotriveşte mişcărilor mâinilor sau picioarelor noastre, că poziţia orizontală a corpului se ţine mai bine decât cea verticală etc. Dacă copilul prezintă un interes activ şi are capacitatea de a învăţa să înoate, poţi încerca, în această perioadă, să-l înveţi cele mai simple elemente de înot. Restul însă – lasă pe seama profesorului de înot.

Potrivit antrenoarei, vârsta ideală pentru a învăţa un copil să înoate este de şase-şapte ani. De ce? Pentru că anume la această vârstă copilul este deja în stare să înţeleagă ce vrea profesorul de la el. Este capabil să asculte timp de 15-20 de minute instrucţiunile antrenorului, după care să le urmeze întocmai, ceea ce nu se poate spune despre un copil mai mic.

 

Ce învaţă copilul la orele de înot

„Ceea ce oferim noi copiilor la bazinul unde activez este, în primul rând, o tehnică corectă a înotului. Ţin să menţionez că învăţăm copiii patru stiluri de înot: craul pe piept, craul pe spate, bras şi delfin”, concretizează Zina Ciorici. Toate aceste stiluri de înot îi permit copilului să înveţe a-şi ţine respiraţia sub apă cât mai mult timp, să se scufunde, să se orienteze în spaţiu atunci când nimereşte în apă etc., etc.  

Orele de înot, ca şi orice alt sport, presupun exerciţii de încălzire, respiraţie sub apă, după care – dezvoltarea stilului pe care îl învăţăm. Urmează exerciţii ajutătoare, exerciţii cu pluta, aruncarea monedei (sunt aruncate monede la fundul bazinului şi copilul trebuie să le ia), sărituri în apă, iar la final – diferite jocuri. Toate acestea le reuşim în 45 de minute. 

Mulţi părinţi mă întreabă care ar fi norma de antrenament pentru un copil. Din proprie experienţă, pot spune că trei ore pe săptămână, câte 45 de minute, sunt suficiente pentru înot. În cazul în care copii sunt pregătiţi pentru campionate, munca trebuie să fie mult mai asiduă.

Ce facem cu copiii care se tem de apă? Programul cu aceşti copii este unul mai special. De regulă, ei fac crize de isterie atunci când nu mai simt fundul bazinului sub picioare. Încercăm să-i obişnuim cu apa puţin câte puţin. Chiar dacă e nevoie de săptămâni sau luni de zile. Pentru început, înoată cu plutiţa, fiind încadraţi în diferite exerciţii, jocuri create special pentru ei, după care încep a înota de sine stătător.”

 

Ce câştigă copilul

Un copil care practică înotul are numai de câştigat, este de părere Zina Ciorici. Înotul este unul dintre cele mai puţin traumatizante sporturi. Mişcarea în apă este o modalitate foarte bună de călire a organismului. Antrenoarea susţine că micuţii care practică sistematic înotul răcesc mult mai rar sau aproape deloc în comparaţie cu cei care nu îl practică. „Înotul contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor şi la tonifierea musculaturii”. Părinţii care consideră că odraslele lor nu cresc suficient de bine trebuie să ia în calcul că înotul poate înălţa. Pe de altă parte, această activitate arde foarte multe calorii, fiind eficientă în cazul copiilor care au probleme cu greutatea.

„Înotul este indicat copiilor cu oricare dintre afecţiunile coloanei vertebrale, începând cu o dereglare de ţinută şi terminând cu o scolioză avansată”, spune Sergiu Lipcanu, medic traumatolog. „Într-adevăr, în ultimul timp, tot mai mulţi părinţi îşi aduc copiii cu scolioză la înot. Chiar dacă nu tratăm coloana vertebrală, noi contribuim la ameliorarea situaţiei. Şi vreau să spun că vin nu doar copii cu scolioză, ci şi cu hernie de disc, vin pentru reabilitare după operaţie sau, pur şi simplu, pentru a înlătura energia negativă de peste zi”, adaugă Zina Ciorici. 

Un alt avantaj este faptul că, practicând înotul, copiii învaţă să fie mai ordonaţi şi să respecte un program. De asemenea, ei îşi dezvoltă curajul, voinţa şi spiritul de echipă.

 

Înotul are şi contraindicaţii

„Pe lângă costumul de baie, şlapi, săpun, burete, căciuliţă, ochelari şi prosop, copilul trebuie să prezinte şi un certificat medical, semnat de medicul de familie, atunci când se înscrie la ore de înot. Acest certificat este necesar pentru a ne asigura că nu are vreo patologie incompatibilă cu înotul”, avertizează antrenoarea.

Potrivit lui Sergiu Lipcanu, înotul este contraindicat copiilor care suferă de orice boală în fază acută, de afecţiuni cardiace, dermatologice şi renale, de afecţiuni ORL sau pulmonare, inclusiv alergii şi astm bronşic.

Antrenorii recomandă, ca fiind cele mai potrivite pentru fetiţe, costumele de baie întregi.   

Share:

Articole recomandate