Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Lista plantelor de apartament care pot cauza reacţii adverse la copii

Lista plantelor de apartament care pot cauza reacţii adverse la copii

Pe cât sunt de frumoase, pe atât de periculoase sunt unele flori pe care le creştem în apartament.

Iată câteva exemple de astfel de plante nocive:

Narcisele: sunt foarte de toxice, în special bulbul poate cauza probleme stomacale, vomă și diaree. Dacă sunt consumate petalele sau tulpina, apar simptome precum hipertensiune, tremurături și ritm cardiac neregulat. În unele cazuri, ingerarea de narcise poate fi fatală.

Zambilele: sunt extrem de toxice și pot fi fatale. Când sunt înghițite, au aceleași simptome ca și narcisele, în plus se manifestă și prin senzații severe de greață și amețeală.

Deşi au miros demenţial, zambilele pot avea şi un efect mai puţin plăcut, mai ales dacă aveţi copii mici sau animale de companie. În special zambilele în ghiveci, cele cu bulb, sunt periculoase. Potrivit specialiştilor, ingestia acestor bulbi ai plantei poate cauza iritaţii la nivelul gâtului, greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale, ritm cardiac anormal sau creşterea tensiunii arteriale în cazul copiilor mici.

Micuţii pot fi tentaţi să mănânce aceşti bulbi, de curiozitate sau din neatenţie, confundându-i cu o ceapă sau cu un fruct care are un aspect similar.

De asemenea, efecte adverse pot apărea şi la atingerea sau consumul frunzelor de zambilă. Astfel, pot apărea reacţii cutanate, precum dermatită de contact, care se manifestă prin eczeme şi prurit intens.

Aceleaşi atenţionări sunt valabile şi pentru animăluţele de companie, care sunt tot timpul curioase să adulmece noile plante aduse în casă. Un aspect important este şi faptul că apa din tăviţa ghiveciului poate cauza astfel de probleme.

Iedera: este otrăvitoare, iar printre simptomele intoxicației cu iederă se numără dificultățile de respirație, convulsiile, voma și, în cazuri extreme, paralizia și coma.

Leandrul: florile sunt superbe, dar frunzele nu trebuie atinse sau înghițite, deoarece atacă inima, îngreunează circulația sanguină, provoacă atacuri cerebrale și chiar deces.

Cala: seva plantei, care conţine oxalat de calciu, provoacă probleme la nivelul cavităţii bucale, dar şi a stomacului. În cazul consumului, aceasta poate fi fatală.

Alte plante cu potenţial toxic atât pentru oameni, cât şi pentru animale sunt: amaryllis, azaleea, cala, colocazia, ciclama, clivia, crăciuniţa, crotonul, plămânul (Dieffenbachia), ficusul, floarea flamingo (Anthurium), iedera dracului (Epipremnum aureum), leandrul şi pasărea paradisului.

Prin ingestie, astfel de plante pot duce la arsuri la nivelul cavităţii orale, inflamaţii, iritaţii ale pielii, greaţă, vărsături, diaree, ameţeală, tulburări de ritm cardiac, febră, dificultăţi respiratorii sau convulsii.

Sursa: csid.ro, sursazilei.ro

 

Share:

Articole recomandate