Greutatea maximă a ghiozdanului – sfatul kinetoterapeutului

Greutatea maximă a ghiozdanului – sfatul kinetoterapeutului

De cele mai multe ori, cei mici merg la şcoală cărând în spate ghiozdane prea grele, pline cu recuzite şi tot felul de manuale. Unii merg chiar kilometri pe jos ţinând ghiozdanul şi pe un umăr, acest obicei dăunând sănătăţii coloanei vertebrale.

În context, specialista în kinetoterapie, Elena Căciulan, vorbește despre gretatea maximă a ghizdanului pe care sunt nevoiți copiii să-l care zilnic: „Şcoala trebuie să facă ceva pentru a rezolva problema ghiozdanului. Studiile arată că acesta nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. De cele mai mute ori acest ghiozdan produce un dezechilibru corporal copilului. Umărul cu greutatea mare se va duce către partea unde trage”, a spus specialista, citat de csid.ro.

Dacă admitem că un copil de 10 ani (clasa a 3-a) are u greutate de 33-34 de kilograme, atunci ghiozdanul nu ar trebui să depășească greutatea de 3,4 kg.

Apoi sunt copilaşi care poartă ghiozdanul mult prea greu pe ambii umeri, dar datorită greutăţii prea mari trunchiul se va duce spre anterior, va face o flexie a trunchiului pentru că trebuie să se echilibreze. Cred că dascălii ar trebui să conştientizeze şi cât sunt de importante poziţia în bancă şi înclinarea băncii astfel încât copilul să se simtă confortabil şi să îi asigurăm maximum de stabilitate”, precizează medicul Elena Căciulan.

 

Foto simbol: likar.info

Adaugă comentariu

Închide