Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Un medic chirurg spune ce să nu facem dacă avem hemoroizi

Un medic chirurg spune ce să nu facem dacă avem hemoroizi

Stilul de viaţă sedentar, moştenirea genetică, sarcina, naşterea naturală, alimentaţia nesănătoasă, săracă în fibre şi bogată în proteine, constipaţia, obezitatea, consumul de alcool, toate acestea declanşează boala hemoroidală chiar de la vârstă tânără. Dr. Dan Andronesi, chirurg, explică ce trebuie să facă persoanele cu hemoroizi pentru a nu-i agrava.

De evitat - statul prelungit pe scaun

Foarte multe meserii te obligă să stai pe scaun în ziua de astăzi, favorizând apariţia hemoroizilor. „Este cazul şoferilor, taximetriştilor, corporatiştilor, persoanelor care au muncă de birou. Statul mult în fund face ca sângele să băltească în zonele joase şi favorizează apariţia şi agravarea hemoroizilor. Recomand pauzele din oră în oră, în care să ne ridicăm şi să facem câţiva paşi, să ne mişcăm”, precizează chirurgul.

Consumul de alcool în cantitate mare de evitat

Băuturile alcoolice consumate în cantităţi mari aduc multe necazuri. Şi chiar hemoroizi.
Alcoolul produce vasodilataţie atât pe vasele de sânge, cât şi pe venele hemoroidale. Mulţi pacienţi relatează că după o perioadă de excese la acest capitol, au apărut modificări la nivelul anusului cu mărirea în volum a hemoroizilor şi complicaţii”, mai spune Dr. Andronesi.

Constipaţia şi diareea, factori favorizanţi ai hemoroizilor

Hemoroizii şi constipaţia sunt o combinaţie nefericită. Scaunele tari zgârie mucoasa şi venele hemoroidale, apar complicaţii, fisuri anale, dureri, tromboze, sângerări, chiar prolaps rectal. Medicul explică: „Eforturile de eliminare a scaunului pun şi ele presiune pe vasele de sânge de la nivelul anusului, care se inflamează”.

Teama de constipaţie nu trebuie să ne împingă în extrema cealaltă şi să apelăm la laxative care dau diaree. Nici aceasta nu e de dorit când există hemoroizi. „Scaunul se reglează printr-un regim alimentar corect, fără laxative. Acestea din urmă irită mucoasa colonului, se observă asta la colonoscopie. Iar perioadele lungi de diaree produc nişte modificări, pentru că scaunul este mai acid şi afectează vascularizaţia”, a adăugat dr Andronesi.

Evitaţi alimentele iuţi

Alimentaţia bazată pe proteine, mâncărurile picante, fast-food-ul trebuie evitate, de asemenea. Însă şi statul îndelungat pe vasul de toaletă traumatizează anusul. Boala hemoroidală se poate trata prin procedee minim invazive, nedureroase, cu o rată de succes foarte mare şi risc de recidivă minim.

 

Sursa: csid.ro; sovetnika.net

Share:

Articole recomandate