Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic pediatru despre aftele la copii: Sunt adesea diagnosticate greșit, tratate incorect sau ignorate

Medic pediatru despre aftele la copii: Sunt adesea diagnosticate greșit, tratate incorect sau ignorate

Denumite în mod obișnuit afte, ulcerele aftoase sau stomatita aftoasă sunt atent monitorizate și cercetate de mulți ani. Cu toate acestea, etiologia exactă a leziunilor nu a fost încă identificată. Clasificate ca fiind o boală idiopatică, ulcerele aftoase sunt adesea diagnosticate greșit, tratate incorect sau ignorate, menționează Dr.Irina Costache, medic primar pediatrie, conform reginamaria.ro

Stomatita aftoasă recurentă reprezintă o boală inflamatorie cronică caracterizată prin ulcere bucale dureroase recidivante cu frecvență diferită. În cazul copiilor, boala este adesea asociată cu deshidratarea, ca urmare a durerii asociate aftelor și imposibilității de a consuma alimente solide și lichide. În aceste condiții, terapia corectă a ulcerelor aftoase recurente este deosebit de importantă.

Aftele pot apărea inițial ca papule eritematoase (umflături roșii) care se erodează pentru a forma ulcere necrotice ascuțite circumscrise. Pacienții cu aceste afte au un exudat gri, fibrinos și un halou eritematos. 

Exista 3 categorii de ulcere aftoase recurente:

  • Ulcere aftoase minore. Reprezintă 80-85% din ulcerele aftoase recurente, au între 1 și 10 mm în diametru și se vindecă spontan în 7-10 zile
  • Ulcere aftoase majore. Numite și boala Sutton, acestea constituie 10-15% din ulcerele aftoase recurente. Aceste leziuni au un diametru mai mare de 10 mm, se vindecă pe parcursul unei perioade de 10-30 de zile sau chiar mai mult și pot lăsa cicatrici
  • Ulcere herpetiforme. Reprezintă între 5-10% din ulcerele aftoase recurente și se prezintă sub forma unor leziuni multiple, grupate, de 1 mm până la 3 mm. Aceste afte se vindecă de obicei în 7-10 zile.

Cauzele apariției aftelor la copii

Factorii de risc pentru apariția aftelor, atât la copii, cât și la adulți includ traume, disfuncția glandelor salivare, stresul, depresia, predispoziția genetică, infecțiile locale, deficitele nutriționale, tulburările gastrointestinale, tulburările sistemice, alergiile sau hipersensibilitatea alimentară, fluctuațiile hormonale și expunerea chimică:

  • Leziunile traumatice locale, cum ar fi cele cauzate de o mușcătură accidentală, injecția dentară, perii mai aspri ai periuței de dinți sau ingestia de alimente condimentate, pot precipita ulcerele aftoase la persoanele care sunt susceptibile.
  • Stresul emoțional poate crește riscul ulcerelor aftoase. Mulți copii fac afte în momente stresante: revenitul din vacanță, schimbarea domiciliului, începutul școlii etc
  • Un istoric familial de aftoză recurentă este frecvent, deși penetranta familială nu a fost identificată ca o categorie specifică. Un studiu realizat de Manthiram și colab. a găsit o legătură familială la unii pacienți cu sindrom de febră periodică, stomatită aftoasă, faringită, adenită cervicală (PFAPA).

Citește continuarea pe reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate