Mihai Craiu, despre misterioasa hepatită acută la copii
- 2022-07-28
- 716
Numeroși medici au căutat răspunsuri în ceea ce privește rezolvarea cazurilor de hepatită acută la copiii sub 10 ani, care a adus atâta îngrijorare părinților încă de la începutul acestui an, scrie suntmamica.ro
Dr. Mihail Pautov a fost cel care a oferit câteva informații, dar și supozitii despre acest virus. Recent, însă, despre misterioasa hepatită acută în rândul copiilor a vorbit și medicul Mihai Craiu, care a scris pe pagina lui de Facebook:
“Recent au început să apară unele clarificări legate de "hepatita misterioasă" care a produs atâtea emoții în primăvara lui 2022.
Bilanț provizoriu:
1010 cazuri în toată lumea, raportate în 35 de țări, 46 copii cu transplant hepatic și, din păcate, 11 decese.”
El a adăugat: “Un studiu britanic, publicat recent în British Medical Journal emite ipoteza că, alaturi de adenovirus (F41 sau alt serotip), este implicat în geneza acestor cazuri de hepatită fulminantă, cu evoluție severă și rapidă către insuficiență hepatică, un nou virus. AAV2 sau adeno-associated virus 2.
Acesta este un dependoparvovirus și nu se poate replica în celulele hepatice decât în cazurile unde este "ajutat" de un "frate mai mare"... AAV2 ar putea produce efecte doar la pacienții ce au deja infecție cu adenovirus.
Cercetătorii scoțieni (în Scoția au fost raportate primele cazuri ale hepatitei fulminante!) au dovedit că 8 din cei 9 copii, care au avut boala, prezintă un anumit tip de HLA (Human Leukocyte Antigen). Acest tip de profil genetic, relativ rar la nivel global, este frecvent în Scoția, unde 16% din donatorii de sânge au această particularitate.
In concluzie se pare că boala misterioasă nu mai este chiar atât de ... obscură. Este rezultatul expunerii unor copii care au ANUMITE particularitați ale sistemului imun (HLA) la anumite virusuri sau combinații de virusuri (adeno sau HHV6 asociate cu AAV2) la un moment particular al vieții lor.”
Medicul Mihai Craiu le-a oferit părinților si un mesaj "de luat acasă": “Imunitatea funcționează ca și educația. Are rezultate bune la MAJORITATEA copiilor care învață la vreme, după o programă normală, cu profesori adecvați. Când nu avem cei șapte ani de acasă și nu învățăm, sau avem profesori nepotriviți, apare eșecul școlar și ratarea. Așa este și cu bolile înfecțioase ale copilăriei... Necesită un sistem imun normal și vaccinare uzuală (adică "școală" imună, la vremea ei) pentru a asigura o sănătate bună pentru restul vieții. Toate la vremea lor - și școala și imunitatea.”