Mihai Craiu: „Petrecerile” cu varicelă reprezintă o formă de abuz împotriva copilului

Mihai Craiu: „Petrecerile” cu varicelă reprezintă o formă de abuz împotriva copilului

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă a copilăriei. Varicela este mult mai severă și cauzează complicații la femeile gravide, la nou-născuți, la copiii cu vârsta peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imunitar slăbit. Iată mai multe detalii de la renumitul pediatru, Mihai Craiu

„Pentru că am tot văzut copii cu varicelă în ultimele săptămâni am zis că ar fi utile câteva informații pentru dumneavoastră.

Varicela sau "vărsatul de vânt" este o maladie infecțioasă extrem de contagioasă și des întâlnită în țări unde nu este recomandată vaccinarea de rutină împotriva acesteia. Circulația în comunitate a virusului varicelos nu are a face cu performanța sistemului medical din țara respectivă ci cu numărul de persoane susceptibile la îmbolnăvire.

În România, conform ultimelor date oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică au fost (în 2018) 31.942 cazuri raportate de varicelă.

Iar în Germania, în 1999, au fost 760.000 cazuri - la acel moment nu era recomandată vaccinarea în Germania, vaccinul fiind aprobat în 1995 de FDA.

Deoarece varicela poate evolua sever, nu numai din punct de vedere estetic, și poate pune viața copilului (mai ales a celor cu deficite imune) în pericol, ar fi prudent să discutați cu medicul dvs despre vaccinare.

De obicei trebuiesc făcute 2 doze de vaccin pentru o protecție eficientă.

Iar în cazul în care apare un caz de varicelă în colectivitatea copilului dvs este recomandată vaccinarea copilului susceptibil în primele 3-5 zile după expunere. Chiar și mai târziu ar putea fi utilă vaccinarea deoarece ar putea preveni apariția formelor grave de boală.

Există recomandarea de a evita ibuprofenul/nurofenul, după ce sunt vizibile leziunile pustuloase pe piele, deoarece ar putea să apară (foarte rar) fasceită necrozantă sau alte complicații la nivel cutanat.

Cât despre "petrecerile" cu varicelă, pentru obținerea imunității naturale - pe scurt ele reprezintă o formă de abuz împotriva copilului, plasându-l la riscuri mult mai mari decât cele generate de obținerea protecției prin vaccin”, a scris Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook „Spitalul Virtual pentru copii”.

Adaugă comentariu