Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce proprietăți și efecte terapeutice are ridichea neagră

Ce proprietăți și efecte terapeutice are ridichea neagră

Ridichea neagră este o legumă folosită în medicina naturistă din cele mai vechi timpuri. Specialiștii o recomandă mai ales în sezonul rece, datorită conținutului mare de antioxidanți.

Rădăcina ei are coaja neagră și miezul alb, cu o aromă puternică, piperată, dar cu multiple beneficii pentru sănătate. Aceasta are în compoziția ei rafanol (esența sulfurată), minerale (potasiu – în cantitate mare, iod, magneziu, sulf, calciu, fosfor, fier, clor, zinc, siliciu), vitamine (A, B1, B2, B3, C, P), fibre, ulei volatil, acid folic, pectine.

Toate aceste substanțe active, îi oferă legumei puternice efecte colecistochinetice, bactericide, tonice, antiscorbutice, diuretice, antialergice, sedative, de stimulant al celulei hepatice și renale, antiseptice, de diminuare a calculilor, de tonifiere a stomacului, de purificare a sângelui, de curățare a mucoaselor, de detoxifiere și de vindecare a afecțiunilor căilor respiratorii. Totodată, rădăcina are și toate proprietățile anticancerigene.

Metode de preparare:

Ridichea neagră poate fi consumată la orice masă, atât rădăcina, cât și frunzele.

  • Sucul se obține cu ajutorul storcătorului, din rădăcină și este recomandat să se consume imediat ce a fost făcut. Pentru a nu fi atât de iritant, se consumă o parte de suc de ridiche cu 4-6 părți de suc de morcov (20 ml suc de ridiche+200 ml suc de morcovi).
  • Salată: se curăță o rădăcină de ridiche neagră, apoi se rade și se combină, în proporții egale, cu morcov, rădăcina de pătrunjel și țelină. Apoi, se adaugă ulei de măsline, pătrunjel verde și cimbru (pentru a preveni balonarea) și sare după gust.
  • Cataplasme: se dă pe răzătoare ridichea neagră, cu tot cu coajă, apoi se întinde pe o bucată de pânză, unsă în prealabil cu ulei. Apoi, se aplică pe locul afectat, se acoperă cu celofan. Se lasă să acționeze vreme de 1-4 ore.

Iată în ce afecțiuni este indicată ridichea neagră și cum se folosește:

-Afecțiuni respiratorii

  • Răceala și gripa: studiile au demonstrat că extractul apos de ridiche neagră este deosebit de activ împotriva virușilor care produc gripa. Se recomandă un tratament de 2 săptămâni, timp în care se administrează câte 3-9 linguri de sirop de ridiche neagră, zilnic, pe stomacul gol.
  • Pneumonie: se aplică cataplasme de ridiche neagră rasă pe piept.
  • Astm bronhic: atunci când apar crizele, se recomandă ridiche rasă cu miere.
  • Bronșite cronice sau acute: se recomandă siropul de ridiche neagră. 250 g de bulbi proaspeți de ridiche neagră se usucă, fără să i se înlăture coaja, apoi se taie rondele și se pudrează cu zahăr tos. Pe măsură ce se formează sirop, se colectează și se pune într-un recipient și se păstrează la rece, închis ermetic. Din acest sirop, se administrează câte 5 linguri pe zi, în momentele de criză. Acest remediu are efecte antivirale și antibacteriene, ajutând la fluidificarea secrețiilor bronhice și la eliminarea lor, fiind de ajutor și în caz de tuse persistentă sau seacă.
  • Răgușeala: se recomandă sucul de ridichi negre amestecat în proporții egale cu miere. Copiii iau 2 lingurițe, de 3 ori pe zi, iar adulții iau câte 2 linguri, de 3 ori pe zi.
  • Rinite: se administrează câte o lingură suc de ridiche neagră, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
  • Sinuzite: este indicat să se consume la orice masă această legumă (rădăcina și frunze). Extern, se pot aplica cataplasme cu ridiche rasă.
  • Traheobronșite: sirop – se găurește o ridiche neagră și se umple cu zahăr. Se lasă siropul să se formeze, apoi se administrează câte 1 lingură din oră în oră.
  • Tuse: se rade ridichea și se dă cu miere pentru calmarea tusei. În caz de tuse convulsivă, se folosește siropul, preparat ca mai sus.

-Afecțiuni digestive

  • Tulburări digestive, atonie digestivă: se recomandă sucul de ridiche neagră, câte o lingură, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
  • Gastrita, indigestie: se recomandă ca înainte de masă, să se bea o jumătate de pahar din amestecul de sucuri de morcov și ridiche neagră, combinate în proporție de 6:1.
  • Fermentații intestinale: este indicat să se consume la orice masă această legumă (rădăcina și frunze).
  • Constipație, constipație atonă: se face o cură cu salata de ridiche neagră, din care se consumă câte 1-2 porții pe zi, timp de 1 lună.
  • Infecțiile cu E. Coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis: se administrează câte 6 linguri pe zi de sirop și se consumă salate.
  • Ulcer gastric: foarte eficient s-a dovedit a fi sucul proaspăt, extras din ridichea neagră. În trei sferturi de pahar de suc de morcov se vor adăuga 4-6 linguri de suc proaspăt de ridiche neagră, amestecul consumându-se la 2 ore după ce s-a mâncat. Se beau câte 2 doze, în cure de 1 lună. În caz de intoleranță, este indicat să se înceapă cu doze mici, care se cresc treptat.

-Afecțiuni ale pielii

  • Acnee. Extern, se unge fața cu suc de ridiche. Intern, se consumă suc din rădăcina plantei, câte 100 ml de 3 ori pe zi timp de 7 zile.
  • Urticarie și eczeme: copiilor li se administrează câte 1 lingură de suc, de 3 ori pe zi, iar adulții iau câte 50 ml, de 3 ori pe zi. Extern, se unge zonele afectate cu suc și miere (combinate în părți egale).

Sursa: sfatnaturist.ro

Share:

Articole recomandate