Pediatrul Mihai Craiu, despre episoadele de diaree la copii

Pediatrul Mihai Craiu, despre episoadele de diaree la copii

Diareea înseamnă scăderea consistenței și o creștere a frecvenței eliminării scaunelor pe zi, ceea ce înseamnă mai mult de trei scaune apoase la care se mai pot asocia vărsăturile și febra. Toți părinții s-au confruntat cu episoade de diaree la copii. Din toate episoadele de gastroenterită, jumătate sunt produse de rotavirus.

Cu atât e mai grav cu cât este mai mic copilul. Nesfârșite reprize de vomă, febră mare și scaune diareice, apoase, cu un miros special de ou clocite. Nu uită nimeni o diaree cu rotavirus!”, a scris medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Rotavirusul poate declanșa diabetul

Dar virusul respectiv nu produce doar diaree. El poate genera, la anumiți copii, și convulsii pentru că una din proteinele virusului seamănă cu o componentă din creier. „Și mai dramatic este faptul că ar putea fi implicat rotavirusul în declanșarea diabetului de tip I (dependent de insulină) la copil. În țările în care se face vaccinare antirotavirală de mai multă vreme a început să scadă numărul de cazuri de diabet”, subliniază medicul.

MORALA – dacă aveți un copil foarte mic, discutați cu medicul de familie despre vaccinul pentru prevenția bolii produse de rotavirus. Pot fi astfel prevenite episoadele grave și spitalizările, printr-un simplu vaccin buvabil (picături date pe gură).

 

Sursa: facebook.com/Spitalul virtual pentru copii; copilul.ro; morehealthy.ru

Adaugă comentariu

Închide