Pediatrul Mihai Craiu: Nu dați copiilor antibiotice fără motiv! Antibioticele nu scad febra și nici nu se dau preventiv!

Pediatrul Mihai Craiu: Nu dați copiilor antibiotice fără motiv! Antibioticele nu scad febra și nici nu se dau preventiv!

Medicul pediatru din România, Mihai Craiu a scris o postare despre utilizarea antibioticelor pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii. 

„Citiți opinia unuia dintre cei mai experimentați medici români în utilizarea antibioticelor - Profesorul Gabriel Adrian Popescu.

Lipesc aici textul:

„A fost postat astăzi raportul privind rezistența bacteriană, consumul de antibiotice și IAAM în România, pentru anul 2018. Câteva constatări:

1. s-a reluat creșterea consumului total de antibiotice după scăderea din 2016-2017

2. continuă să fie utilizate mult prea frecvent antibiotice de rezervă și cele de salvare; nu s-au simțit în consum toate avertismentele privind riscurile utilizării fluorochinolonelor.

3. rezistența bacteriană urmează evoluțiile din anii precedenți - nivel foarte ridicat/în creștere pentru bacterii implicate mai ales în IAAM, ușoară scădere a MRSA și a rezistenței E coli

4. Infecții cu C dificile comunicate tot mai multe, cele comunitare se apropie de 20% din total, iar rata de decese în timpul internării este de 10%

5. Alte IAAM în afara ICD erau frecvent determinate de germeni cu rezistență bacteriană importantă, iar incidența lor este încă mult subevaluată, prin subraportare (mă întreb ce incidență a IAAM vom avea pentru anul 2020?).

Este o imagine care surprinde destul de fidel rezultatul a ceea ce facem cu toții: medici, farmaciști, asistente medicale, personal auxiliar, producători și distribuitori de medicamente, pacienți, aparținători, (ne)comentatori, public nespecialist, decidenți.”

De COVID-19 vom scăpa la un moment dat... dar de bacterii rezistente la toate antibioticele uzuale, cu siguranță nu.

Profesorul Popescu identifica acest moment de cotitură periculoasă - s-a raportat iarăși un trend ascendent al consumului de antibiotice după scăderea din 2016-2017.

Și ce este mai grav este utilizarea excesivă a antibioticelor de rezervă sau cu spectru foarte larg.

Antibioticele sunt necesare DOAR în tratamentul unor infecții produse de bacterii. În viroze ele sunt inutile, mai ales în acele forme minore de boală ce impun tratamentul la domiciliu!

Antibioticele nu scad febra și nici nu se dau preventiv, ca să nu apară nu știu ce, în cazul unor boli virale documentate, la copiii anterior sănătoși.

Nu mai dați copiilor dumneavoastră antibiotice fără motiv sau în automedicație. Le veți scurta viața!”

 

Sursa: facebook.com/ Spitalul Virtual pentru Copii

Adaugă comentariu