Studiu: Riscul de cancer de colon, crescut prin consumul de alimente ultraprocesate
- 2021-05-17
- 1584
Consumul de alimente și băuturi ultraprocesate ar putea crește riscul de a dezvolta cancer colorectal, potrivit unui studiu amplu realizat de ISGlobal din Barcelona.
Mai multe cercetări științifice au tras semnale de alarmă în ceea ce privește alimentelele ultraprocesate, care cresc riscul de boli cronice, cum sunt obezitatea și diabetul de tip 2 și, în plus, cresc riscul de deces prematur.
Un studiu din martie 2021 bazat pe chestionare despre comportamentele alimentare, completate de aproximativ 8.000 de persoane din Spania, sugerează că aportul de alimente și băuturi ultraprocesate ar putea crește riscul de a dezvolta cancer cororectal. Studiul a analizat, de asemenea, relația dintre produsele alimentare și băuturile ultraprocesate și alte două tipuri de cancer; deși nu s-a observat nicio asociere cu cancerul de prostată, în cazul cancerului de sân a fost observat un risc mai mare în subgrupul de foști și actuali fumători care au raportat o dietă bogată în produse ultraprelucrate.
Schimbările sociale, economice și industriale au condus la o creștere a consumului de alimente și băuturi ultraprocesate, care reprezintă în prezent între 25% și 50% din aportul total de energie din alimentația europenilor și din țările cu venituri mari și medii.
Sistemul de clasificare Nova grupează toate alimentele și băuturile în patru categorii în funcție de cantitatea de procesare pe care o suferă. Alimentele ultraprelucrate - cele care suferă cea mai mare procesare - sunt formulări industriale cu mai mult de cinci ingrediente care conțin de obicei substanțe suplimentare, precum zahăr, grăsimi hidrogenate, sare și aditivi. Exemple de produse din această categorie includ băuturile răcoritoare cu zahăr, mezelurile, semipreparatele, prăjiturile din comerț și produsele de panificație fabricate în serie.
Mai multe studii au asociat consumul de alimente și băuturi ultraprocesate cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și un risc crescut de deces prematur.
De exemplu, un studiu din 2018 a examinat înregistrări dietetice reprezentative pentru peste 100.000 de adulți francezi pe o perioadă de cinci ani. S-a descoperit că aceia care au consumat mai multe alimente ultraprocesate aveau riscuri mai mari de boli cardiovasculare, boli coronariene și boli cerebrovasculare. Aceste rezultate au rămas semnificative statistic chiar și după ce oamenii de știință s-au adaptat la calitatea nutrițională a dietei (luând în considerare factori precum cantitatea de grăsimi saturate, sodiu, zahăr și fibre dietetice din diete).
În ceea ce privește cancerul, există doar câteva studii privind relația dintre cancer și aceste produse alimentare, iar rezultatele nu sunt în întregime concludente. Scopul studiului de față a fost de a evalua dacă aportul de alimente și băuturi ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal, de sân sau de prostată.
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer de colon, nu și de cancer de prostată
În acest scop, cercetătorii au întreprins un studiu de caz-control pe 7.843 de adulți care trăiesc în diferite provincii spaniole: jumătate dintre participanți au avut un diagnostic de cancer colorectal (1.852), de sân (1.486) sau de prostată (953), iar cealaltă jumătate erau persoane cu aceleași caracteristici, dar care nu aveau cancer.
Datele au fost obținute din studiul de control multicaz MCC-Spania. Datele dietetice au fost colectate folosind un chestionar validat, conceput pentru a evalua frecvența consumului de alimente și băuturi obișnuite pe o perioadă de un an. Rezultatele au fost apoi clasificate în funcție de nivelul de procesare utilizând clasificarea Nova.
Studiul, publicat în jurnalul științific Clinical Nutrition, a concluzionat că aportul de alimente și băuturi ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de cancer de colon: o creștere de 10% a consumului de alimente și băuturi ultraprocesate s-a dovedit a fi asociată cu o creștere cu 11% a riscului de a dezvolta cancer colorectal.
Oamenii de știință spun că această relație poate fi explicată, în parte, prin aportul redus de fibre, fructe și legume (despre care se știe că oferă protecție împotriva cancerului colorectal) în rândul persoanelor care consumă o mulțime de alimente ultraprocesate, dar și al aportului crescut de aditivi și alte substanțe cu potențial cancerigen adăugate în mod obișnuit în produsele alimentare procesate.
În cazul cancerului de sân, nu s-a găsit nicio relație puternică, afirmă cerectătorii, dar s-a observat o asociere în grupul fumătorilor actuali și al foștilor fumători. Fumatul singur este un factor de risc pentru cancerul de sân, iar fumatul corelat cu anumiți factori dietetici, precum consumul de alimente și băuturi ultraprocesate este cunoscut ca având efecte sinergice asupra dezvoltării cancerului.
Nu s-a găsit nicio asociere între cancerul de prostată și o dietă bogată în produse ultraprelucrate. Această constatare nu este surprinzătoare și este în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare privind factorii dietetici și riscul de cancer de prostată, în care, la fel, nu a fost găsită nicio legătură.
Rezultatele studiului de față au arătat că persoanele cu cancer mamar și colorectal, dar nu și cele cu cancer de prostată, au raportat diete mai puțin sănătoase decât persoanele fără cancer din grupul de control. Savanții au constatat diferențe în ceea ce privește aportul lor de energie, fibre, densitate energetică și acizi grași saturați. Consumul de alimente și băuturi ultraprocesate a fost mai mare în cazurile de cancer colorectal și de sân decât în grupul de control.
Grupurile de alimente care au reprezentat cea mai mare proporție a consumului de alimente ultraprocesate au fost băuturile cu zahăr (35%), produsele cu zahăr (19%), alimentele gata pentru consum (16%) și carnea procesată (12%). Carnea procesată a fost deja clasificată ca fiind cancerigenă de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).
Cu toate acestea, potrivit autorilor studiului, alimentele și băuturile ultraprocesate în general nu sunt încă clasificate ca fiind cancerigene, deoarece scopul IARC nu era să evalueze riscul general al unei diete individuale, ci mai degrabă să se concentreze asupra componentelor specifice care ar putea fi periculoase, cum ar fi carnea procesată.
În lumina rezultatelor acestui studiu și a dovezilor științifice actuale cu privire la riscurile pentru sănătate asociate cu alimentele și băuturile ultraprocesate, în special în ceea ce privește cancerul, cercetătorii concluzionează că politicile de alimentație și sănătate publică, alături de IARC, ar trebui să analizeze mai în amănunt produsele ultraprocesate și să descurajeze consumul acestora.
Sursa: doc.ro