Pediatrul Mihai Craiu: Varicela nu este doar „niște bube pe corp”, ea poate produce leziuni cerebrale!

Pediatrul Mihai Craiu: Varicela nu este doar „niște bube pe corp”, ea poate produce leziuni cerebrale!

Medicul pediatru din România, Mihai Craiu a scris o postare despre varicelă pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii. Acesta menționează că mai mulți părinți amână vaccinarea copiilor împotriva bolilor copilăriei, neștiind de fapt că acestea sunt tot atât de periculoase precum COVID-19.

Varicela. Aparent o boală minoră pe care am avut-o cu toți în copilărie... Un moft...

Datele despre varicelă nici nu se compară cu multitudinea de informații despre SARS-CoV-2! Nu minimalizez cu nimic severitatea Pandemiei COVID dar vreau să vă sensibilizez și asupra altor boli contagioase, care nu au dispărut, pur și simplu.

Cum spuneam, varicela pare ceva banal, în accepțiunea unor părinți, cărora vaccinurile li se par inutile și dăunătoare. Și, din păcate, nici cei care cred în importanța prevenției bolilor contagioase nu mai vorbesc recent despre altceva decât despre noul coronavirus.

O singură cifră - 32.000

Mai exact treizeci și unu de mii nouă sute patruzeci și două de cazuri conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România. Atâtea cazuri de varicelă au fost raportate oficial.

Eiii și?!? Niște bube pe corp! Nu este chiar așa! Varicela este una dintre cele mai contagioase boli umane, fiind numită popular „vărsat de vânt” pentru a sugera că se transmite pe calea aerului cu mare ușurință. 8 din 10 copii susceptibili vor face boala în urma unei întâlniri accidentale, de câteva zeci de secunde sau minute, cu un bolnav. 

Acest virus „sălbatic” poate să persiste în ganglionii spinali, ai nervilor noștri intercostali, foarte multă vreme după vindecare, uneori zeci de ani, apoi reactivându-se, la adolescență sau la maturitate, sub forma unei maladii extrem de neplăcute : zona-zoster.

Cui i se pare un risc acceptabil să faci varicelă („doar niște bube”) și apoi zona-zooster („alte bube”) îi transmit că durerile din nevralgia zosteriană au fost denumite popular „Focul Sfântului Anton” - cel ars pe rug. Căci doare cumplit, ca o arsură. Mai rău decât o durere de dinți, să spunem. Pot confirma din experiență familială.

De 25 de ani există vaccin pentru prevenția varicelei. El este disponibil și în România. De aceea nu înțeleg de ce există peste 30.000 cazuri anual - în 2017 au fost 33.651 iar în 2016 au fost 40.935 cazuri. Incidența practic este nemodificată din 2012 încoace, conform CNSCBT, fiind peste 200 cazuri raportate la 100.000 locuitori, în România.

Varicela există acum și aici, produce suferință sau chiar leziuni cerebrale și generează zona-zooster. Și va rămâne printre noi și după ce trece pandemia indusă de SARS-CoV-2.

Sursa: facebook.com/ Spitalul Virtual pentru Copii, foto simbol: superbebe.ro

Adaugă comentariu

Închide