Caria de biberon: cauze, semne şi metode de prevenire
- 2015-06-18
- 5655
O igienă orală corectă este importantă încă de la apariţia primilor dinţişori. Chiar dacă sunt timpurii şi la un moment dat vor cădea, primii dinţi sunt foarte importanţi, dar şi sensibili la carii. Una dintre cele mai frecvente carii în rândul bebeluşilor poartă denumirea de “caria de biberon” şi apare preponderent pe dinţii de lapte ai copiilor sub 3 ani.
Cauzele apariţiei acestei forme de carie:
Caria de biberon afectează de cele mai multe ori incisivii superiori, însă nu este exclus să afecteze şi ceilalţi dinţi. Printre factorii care cauzează apariţia acestei carii se numără expunerea dinţilor la băuturile care conţin zahăr, mai ales când copilul este pus în pat cu biberonul sau cu suzeta care conţin lapte, sucuri sau ceai dulce. Caria de biberon apare atunci când laşi copilul să doarmă cu biberonul în gură. Fluxul de salivă scade în timpul somnului, iar zahărul atacă dinţii, favorizând apariţia cariilor. Apariţia carierei de biberon este favorizată şi de transmiterea bacteriilor care provoacă carii de la mamă la copil. Or, de câte ori mama gustă mâncarea cu lingura copilului sau curăţă suzeta băgând-o în gură, ea transmite de fapt aceste bacterii specifice.
Semnele:
- sensiblitatea dinţilor la schimbarea temperaturii sau la alimentele dulci;
- decolorarea smalţului;
- apariţia unor pete albe care după ceva timp vor deveni maronii, formând cavităţi la baza dintelui.
Cum reducem riscul?
Alăptarea poate reduce riscul de a dezvolta o astfel de carie, deoarece sânul nu este folosit la fel de mult ca şi suzeta, iar laptele conţine factori ce ţin de imunitate şi care limitează numărul de bacterii care se dezvoltă în cavitatea bucală.
Prevenirea carieri dentare:
- ştergeţi gingiile după fiecare masă cu un şerveţel umed sau o bucată de tifon (chiar dacă încă nu au erupt primii dinţişori) ;
- începeţi periajul dentar odată cu apariţia primului dinţişor, continuând să curăţaţi gingiile acolo unde dinţii lipsesc;
- nu îl lasaţi pe cel mic să adoarmă cu biberonul în gură;
- reduceţi administrarea alimentelor dulci;
- mergeţi regulat la dentist (se recomandă să mergeţi la un specialist la maximum 6 luni de la erupţia primului dinţişor).
Tratarea cariei de biberon:
Tratamentul constă, în primul rând, în corectarea obiceiurilor de îngrijire a dinţilor. La îndrumarea unui specialist puteţi administra fluor.
Foto: photobookguide.com, sheknows.com