Proiectul Inimici - speranțe mari pentru inimi mici

Proiectul Inimici - speranțe mari pentru inimi mici

 

Mai mulți copii cu malformații cardiace congenitale, cu vârste cuprinse între 6 luni și 6 ani, au primit șansa la o nouă viață, datorită unor intervenții de corecție la inimă. „Inimici” este un proiect de binefacere, inițiat de Spitalul Polivalent Novamed, ce are drept scop diagnosticarea și corecția defectelor cardiace la copii. Proiectul dat este unic în Republica Moldova. 

La 5 și 6 octombrie copii cu malformații cardiace congenitale au beneficiat de intervenții de corecție minim invazivă, fiind operați cu succes la Spitalul Polivalent Novamed, de către dl. Ion Popovici, director general al Spitalului Polivalent Novamed, Dr. Hab. în Medicină, medic cardiolog, șef al departamentului de cardiologie intervențională, profesor și dl. Petru Liuba, profesor asociat al Universității din Lund, Suedia, medic primar Cardiologie Congenitală Intervențională Pediatrică și partener al proiectului „Inimici”.  

23 de copii au fost consultați de echipa de medici cardiologi Novamed, iar din aceștia, 8 copilași și 3 maturi au fost operați pe cord printr-o metodă minim invazivă. Intervențiile minim invazive realizate includ închiderea percutană de defect septal atrial, închiderea percutană a canalului arterial persistent și valvuloplastia arterei pulmonare.

Acest gen de intervenții au un traumatism minim, care nu necesită deschiderea cutiei toracice și aduc un șir de beneficii considerabile pentru micii pacienți: lipsa cicatricelor și a urmelor exterioare, lipsa traumatismelor, rată scăzută de complicații postoperatorii, precum și o rată sporită de succes, perioadă minimă de convalescență de 24 de ore după intervenție. Astfel, pacientul revine la un regim de viață obișnuit imediat după externare.

Pacienții au avut posibilitatea să achite doar dispozitivul medical implantat, astfel cum consultațiile, manopera medicilor, consumabilele suplimentare, cazarea, îngrijirea și investigațiile postoperatorii sunt cheltuieli suportate de spital. 

Datorită echipamentului specializat de ultimă generație, Novamed este unica instituție medicală din țară, ce poate asigura efectuarea operațiilor de acest gen. Intervențiile și consultațiile tematice vor avea loc de două ori pe an și se vor executa în colaborare cu Prof. Dr. Petru Liuba. 

Proiectul „Inimici” a fost lansat pe 20-21 mai a anului curent, perioadă în care s-au efectuat 7 intervenții și consultații medicale.

 

Foto: Novamed

Adaugă comentariu